Φήμες για επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα

Φήμες για επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα

Μπορεί να είναι πρόεδρος υπό προθεσμία, «κουτσή πάπια» όπως λένε τον πρόεδρο των Ηνωμένων
Πολιτειών στο τέλος της δεύτερης θητείας του, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας πολιτικός σταρ και μια επίσκεψή του στην Ελλάδα αποτελεί μια είδηση τεράστιας πολιτικής σημασίας.

Από το βράδυ της Δευτέρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να επισκεφθεί στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου των ΗΠΑ γίνονται στις 8 Νοεμβρίου και στις 20 Ιανουαρίου του 2017 γίνεται η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου όπου και τυπικώς ο αντικαταστάτης του Μπαράκ Ομπάμα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ.

Επισήμως, μέχρι αυτή την ώρα, η είδηση της επικείμενης επίσκεψης του κ. Ομπάμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες. Αντίστοιχη στάση τηρούν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Για την ελληνική κυβέρνηση πιθανή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα θα δώσει μια πολύτιμη χείρα βοηθείας τόσο στην προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους όσο και για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιβράδυναν τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Εάν τελικώς επιβεβαιωθεί και πραγματοποιηθεί, είναι προφανές ότι στην επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα κεντρικό θέμα θα είναι επίσης το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τι λέει η Ουάσιγκτον

Δεν έχει να ανακοινώσει κάποιο ταξίδι του προέδρου Ομπάμα (“no travel to announce”), δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απαντώντας σε ερώτηση του mignatiou.com που αφορούσε τις πληροφορίες ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αθήνα. Η απάντηση αυτή δεν σημαίνει διάψευση ή επιβεβαίωση των πληροφοριών, διότι ο Λευκός Οίκος συνηθίζει να ανακοινώνει τις προεδρικές επισκέψεις μία εβδομάδα πριν την πραγματοποίησή τους. Σημειώνεται ότι ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει την πρόθεση του να επισκεφθεί την Ελλάδα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία.

Σχόλια

σχόλια