Οι Φαρκαδόνιοι τίμησαν για 5η χρονιά τη γιορτή πίτας με μεγάλη παραδοσιακή...

Οι Φαρκαδόνιοι τίμησαν για 5η χρονιά τη γιορτή πίτας με μεγάλη παραδοσιακή εκδήλωση

Όταν πρωτοξεκίνησε το 2012 η διοργάνωση της 1ης Γιορτής Πίτας στη Φαρκαδόνα, ίσως οι εμπνευστές της διοργάνωσης να μη φανταζόταν ότι μετά από χρόνια η εκδήλωση θα γινόταν θεσμός για την έδρα του Δήμου και τα γύρω χωριά.

Πέντε χρόνια μετά από την πρώτη κατά σειρά διοργάνωση η εκδήλωση εξελίσσεται σε θεσμό κεντρίζοντας τις εντυπώσεις των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Φαρκαδόνας και των γύρω χωριών για το φολκλορικό της χαρακτήρα.

Η 5η κατά σειρά Γιορτή Πίτας διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Φαρκαδόνας από το Σύλλογο Γυναικών Φαρκαδόνας και την θερμή υποστήριξη του Δήμου.

Συμμετείχαν αρκετοί Σύλλογοι οι οποίοι μαζί με τους διοργανωτές προσέφεραν ένα παραδοσιακό πρόγραμμα, όπως επίσης μετέφεραν και τοπικά στοιχεία που συγκίνησαν τους μεγαλύτερους.

Κατά την διοργάνωση ο Σύλλογος Γυναικών, όπως και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναπαρέστησαν το θερισμό του σιταριού, κατά τρόπο παλιό, με τα δρεπάνια, όταν η σοδειά συγκεντρωνόταν με τα χέρια και οι παραγωγοί και οι οικογένειες τους πατούσαν τα στάχια με τα πόδια και τα χέρια για να λάβουν τον καρπό.

Και η συνέχεια δινόταν στους μύλους του χωριού για την παραγωγή του αλευριού, πρώτη ύλη για την παρασκευή της πίτας. Ενός φαγητού για τη χαρά και τη λύπη, που προσφερόταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενός φαγητού που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Φυσικά από την εκδήλωση δεν έλειψε και η προετοιμασία της πίτας πού έδωσε τη σκυτάλη στους χορούς και τα τραγούδια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Καραγκούνα, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλας», του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», του Βλαχόφωνου Πολιτιστικού Συλλόγου Περιφέρειας Φαρκαδόνας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού και του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας.

Οι Σύλλογοι πέραν των αναπαραστάσεων χόρεψαν υπό τους ήχους της δημοτικής ορχήστρας του Γιάννη Ζιάκου.

πηγή: KRHNH LIVE

Σχόλια

σχόλια