«Ναι» στο φόρο τραπεζικών συναλλαγών λέει ο Σταθάκης

«Ναι» στο φόρο τραπεζικών συναλλαγών λέει ο Σταθάκης

Από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» αναφορικά με την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα επιβληθεί ένας εσωτερικός φόρος Τόμπιν, ένα ειδικό τέλος που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Η επιβολή του τέλους αυτού εξετάζεται ως τελευταίο ανάχωμα στη διαπραγμάτευση, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς και με στόχο να μην χρειαστεί η μείωση των κύριων συντάξεων. Εφόσον τελικά προχωρήσει, θα πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη διευθέτηση, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, εφόσον μελετηθεί σωστά, όπως είπε.

«Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Και συνέχισε: «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει».

Παράλληλα, εξήγησε ότι πριν από τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, ο οποίος θα εξαιρεί την πώληση τριών κατηγοριών δανείων στα ξένα distress funds.

«Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ακόμη, υποστήριξε ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για τη λήψη επιπλέον μέτρων το 2016.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια

σχόλια