Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Ξεκίνησαν σήμερα στα Τρίκαλα οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, στο πλαίσιο της φετινής Ιταλικής προεδρίας του IHRA

Η έναρξη έγινε με τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944 – Προσωπικές Μαρτυρίες», με το παρόν να δίνουν εκπρόσωποι και μέλη των ισραηλιτικών κοινοτήτων στη χώρα μας, πρέσβεις  των χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), τοπικοί και πολιτικοί φορείς.

Ακολούθησε διάλεξη του ιστορικού, φιλολόγου και συγγραφέα Κώστα Μιχαλάκη με θέμα «Μαθητολόγια 3ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων – Μια κιβωτός στο πέλαγος της Ιστορίας» καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου «ΛΟΥΝΑ» της Ρίκας Μπενβενίστε.

Ομιλητές ήταν οι Οντέτ Βαρών – Βασάρ, ιστορικός -Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μαρία Καβάλα, ιστορικός -ΑΠΘ, Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικό, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ι.Κ. Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσικό πρόγραμμα από τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τον μαέστρο Κωστή Παπάζογλου, ενώ οι δράσεις συνεχίζονται αύριο και την Κυριακή.

Σχόλια

σχόλια