Ας μην είναι η αριστερά που θα βάλει την ταφόπλακα…

Ας μην είναι η αριστερά που θα βάλει την ταφόπλακα…

Του Χρήστου Κοντού

«Πρόταση – βόμβα από τους δανειστές στο Brussels Group για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας «μπλοκάρει» για άλλη μια φορά τις διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές ζητούν να υπάρξουν δύο συντελεστές 11% και 23% και όχι τρεις που αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η κινητικότητα που επικρατεί στην Ευρώπη για την επίτευξη συμφωνίας και οι ελπίδες για πρόοδο μέσω Ρίγας, μπορεί να τιναχθούν στον αέρα από τη νέα απαίτηση των δανειστών που ασφαλώς δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προτείνει τρεις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ: 7% (από 6,5% αρχικά), 14% και ο ανώτατος συντελεστής 23% ενώ καταργείται η έκπτωση 30% στα ελληνικά νησιά».

Αυτή είναι η είδηση… Τι θα συμβεί όμως αν ισχύσει στην πραγματικότητα;

Προφανώς θα μετατρέψει στην Ελλάδα σε ένα απέραντο λουκέτο και κατ’ επέκταση σε ένα φτωχοκομείο.

Πέραν των ιδιωτικών επιχειρήσεων που μοιραία πλέον θα βάλουν λουκέτο, αφού εκτός από το κράτος και τον ΟΑΕΕ με την ληστρική φορολογία, θα έρθουν να προστεθούν οι ΔΕΚΟ, μιας και αυτό σημαίνει αυτομάτως 10% αύξηση σε όλα τους τα τιμολόγια. Μόνο και μόνο τη ΔΕΗ να δει κανείς πως τα τελευταία χρόνια έχει κατακλέψει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αντιλαμβάνεται τι έχει να γίνει στη συνέχεια.

Όμως το θέμα δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που μπορεί μεν να τους έχει περικοπεί αρκετά ο μισθός τους, αισθάνονται ακόμη ασφαλείς και με αυτή τη λογική στηρίζουν ανάλογα τις κυβερνήσεις και κυρίως αυτές τις πολιτικές.

Η μείωση των φόρων και παράλληλα η πτώση του τιμάριθμου είναι η μόνη λύση για μια χρεωκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα. Για μια χώρα όπου η πραγματική της ανεργία ξεπερνά το 30% και οι μισθοί της έχουν κατέβει κάτω από το μισώ. Λύση που διατυμπάνιζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει η λογική και που τεκμηριώνουν οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι…

Αν η κυβέρνηση ενδώσει σε αυτό… τότε το μέλλον δεν θα είναι απλά αβέβαιο, αλλά τραγικό…

Σχόλια

σχόλια