Κεντρώος χώρος: Η νύφη με τα χρυσά φλουριά

Κεντρώος χώρος: Η νύφη με τα χρυσά φλουριά

Του Χρήστου Κοντού

Παραδοσιακά το κόμμα που κέρδιζε τις εκλογές στην Ελλάδα, ήταν αυτό που με τις εξαγγελίες του κατάφερνε να κερδίσει τους μετριοπαθείς ανθρώπους. Η εξήγηση είναι απλή, αφού το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα είναι πολίτες που απλά θέλουν την… ησυχία τους και το προσωπικό τους βόλεμα.

Έτσι ιστορικά αν δει κανείς πως κινήθηκαν τα κόμματα μετά τον εμφύλιο και το θέτω ως ορόσημο αυτό γιατί μάλλον καθόρισε τον τρόπο που ψηφίζει το εκλογικό σώμα, ήταν αυτά που συνέκλιναν προς το κέντρο… όπως αυτό οριζόταν ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις που εξελισσόταν στη χώρα.

Μετεκλογικά αυτή η τάση είναι πιο εμφανής από ποτέ. Ο Καραμανλής ήρθε ως σωτήρας το ’74 αναγνωρίζοντας μάλιστα το ΚΚΕ, οριοθετώντας ακόμη περισσότερο τον χώρο του κέντρου, τον οποίο παρά τις σοσιαλιστικές κορώνες τον κέρδισε ως φυσική συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου, που πήρε και τις εκλογές του 1981. Αυτόν εξάλλου έχασε το 1989 όταν με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, είχαμε την συγκυβέρνηση Ν. Δ. – Συνασπισμού, που ουσιαστικά έδωσε συγχωροχάρτι στη δεξιά του Κώστα Μητσοτάκη με αποτέλεσμα ο τελευταίος να διεισδύσει και στον χώρο του κέντρο.

Έκτοτε, πρώτη μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων που έγινε στα «άκρα», ήταν τον Ιανουάριο του 2015, όταν μετά την συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠαΣοΚ, ο άλλος πόλος ήταν αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ που μέσα από μια σειρά ανεδαφικών εξαγγελιών, πάλι ουσιαστικά απευθύνθηκε στον χώρο του κέντρου και των βολεμένων.

Ένας χώρος που για δεκαετίες ήταν το προνομιακό πεδίο του ΠαΣοΚ και που έφτασαν δυο χρόνια αρχηγίας του Βαγγέλη Βενιζέλου να τον βάλουν ταφόπλακα. Αυτός ο χώρος σήμερα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ως έχει, είναι η νύφη… με τα χρυσά φλουριά για τους Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Ο μεν πρώτος με την 180 μοιρών αλλαγή πλεύσης από τα αριστερά προς το κέντρο, κάτι που θα οριστικοποιηθεί και στο προσεχές συνέδριο, ο δε δεύτερος με την σιωπή του σε μια σειρά από ζητήματα που μέχρι σήμερα αποτελούσαν σημαία της Ν.Δ. όπως της Παιδείας, της Θρησκείας, αλλά και των μεταναστών…

Για να δούμε τελικά ποιος θα είναι ο καλύτερος γαμπρός…

Σχόλια

σχόλια