Ερώτηση του ΚΚΕ για τη μονάδα Βιοαερίου στη Σαρακήνα

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη μονάδα Βιοαερίου στη Σαρακήνα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΚΚΕ για το ζήτημα της μονάδας βιοαερίου στη Σαρακήνα Καλαμπάκας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Θέμα: Για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου στην περιοχή της Σαρακίνας στο Δήμο Καλαμπάκας

Ανησυχία προκαλεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου στην περιοχή της Σαρακίνας του Δήμου Καλαμπάκας, για την οποία έχει δοθεί έγκριση από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τη ίδια στιγμή που η μελέτη περιβαλλοντικών ορών της εταιρίας παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και πλημμέλειες.

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο αρνητική θα είναι για τις λαϊκές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής καθώς:

  • Η λειτουργία της θα έχει επιπτώσεις στην υγεία, στο φυσικό περιβάλλον, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, όχι μόνο των κατοίκων της Σαρακίνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας.
  • η εν λόγω μονάδα χωροθετείται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και μάλιστα ποιοτικών προϊόντων (στάρι, καλαμπόκι, κρέας, γάλα κι άλλα αγροτικά προϊόντα).

Πρόκειται για μονάδα που δημιουργείται, όπως και άλλες ανά την Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ .

Επειδή η συγκεκριμένη επένδυση είναι σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος, της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ματαιωθεί η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς και κάθε άλλων παρόμοιων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, σε βάρος του χειμαζόμενου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, σε βάρος της παραγωγικής ικανότητας της περιοχής σε αγροτοκτηνοτοφικά προϊόντα και της διατροφικής επάρκειας της χώρας, με βασικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Οι Βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης, Σάκης Βαρδαλής, Ελένη Γερασιμίδου»

 

Σχόλια

σχόλια