Κινδυνεύει ο νομός Τρικάλων από την συνεχή βροχόπτωση- Όλη η Θεσσαλία σε...

Κινδυνεύει ο νομός Τρικάλων από την συνεχή βροχόπτωση- Όλη η Θεσσαλία σε επιφυλακή

Ξενύχτησαν στο ποτάμι οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών, Βαλομανδρίου, Φωτάδας και Παραποτάμου στο νομό Τρικάλων για να μην τους πιάσει στον ύπνο…
αλλά αυτή τη φορά με το πρώτο φως της ημέρας ο Πηνειός υπερχείλισε εντός των μεγάλων αναχωμάτων και ανεβαίνει πολύ γρήγορα η στάθμη.
Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η περσινή καταστροφική πλημμύρα. Είδη εκατοντάδες στρέμματα βρίσκονται μέσα στο νερό και όσο θα περνά η ώρα το νερό θα πλημμυρίζει χιλιάδες εκτάσεις.
Τώρα το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν τα πρόχειρα επιδιορθωμένα αναχώματα, εάν η στάθμη φτάσει πάνω.
Να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή έχουμε και πολλά τοπικά νερά και συνεχίζεται η έντονη βροχόπτωση.
Τα φρεάτια έξω από το Νοσοκομείο της πόλης έχουν βουλώσει από τα σκουπίδια που μεταφέρει το βρόχινο νερό, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το νοσηλευτικό Ίδρυμα και ήδη με 2 αντλίες επιχειρείται να απομακρυνθεί το νερό, με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Παρθένη να έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ζητώντας αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πολλά σημεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε …λίμνες όχι τόσο από ακάθαρτα φρεάτια αλλά από την μεταφορά σκουπιδιών και φύλλων που υπήρχαν στους δρόμους και το νερό τα παρασέρνει πάνω στις σχάρες των φρεατίων, εμποδίζοντας την λειτουργία τους…

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Τόνους λάσπης απομακρύνουν μηχανήματα στα Τρίκαλα
Είκοσι πέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επιχειρούν από το πρωί σε διάφορα σημεία του νομού προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η απομάκρυνση τόνων λάσπης από το επαρχιακό αλλά και το εθνικό δίκτυο, ενώ προσθέτει πως και τα ποτάμια της περιοχής «φουσκώνουν» επικίνδυνα, γεγονός που διατηρεί σε επιφυλακή την Π.Ε. Τρικάλων.
Καλαμπάκα: Όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών είναι πολλά στο οδικό δίκτυο του Δήμου Καλαμπάκας.
Σε ορεινά και πεδινά σημεία του δήμου έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα πλημμυρισμένοι δρόμοι, ενώ αρκετές είναι και οι κατολισθήσεις στα ορεινά.
Μηχανήματα που έχει μισθώσει ο Δήμος ή η Περιφέρεια καθαρίζουν ήδη το οδικό δίκτυο στην περιοχή των Χασίων.
Στη Μύκανη και στον Άγιο Δημήτριο (Τσούγκουρο) τα συνηθισμένα φαινόμενα έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποκοπεί η οδική σύνδεση Οξύνειας – Αγναντιάς.

Πολλά είναι τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την περιοχή της Καλαμπάκας από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.
Από το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους πλημμύρες μικρής κλίμακας σε ιδιοκτησίες ιδιωτών, όπως και σε δημοτικά κτήρια.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν προβλήματα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (δεν θα γίνουν σήμερα μαθήματα), ενώ στο «Βλαχάβειο» Κλειστό Γυμναστήριο της Καλαμπάκας τα νερά έφθασαν μέχρι τους εξωτερικούς τοίχους, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Κων. Ράντος.
Επίσης, η κοίτη του Πηνειού ποταμού στη γέφυρα της Διάβας έχει γεμίσει από άκρη σε άκρη με τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν με πολλά φερτά υλικά, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το βράδυ και τις πρωινές ώρες. Στη δυτική πλευρά μάλιστα φαίνεται ότι έχει σπάσει αρκετό από το ανάχωμα!
Η δημοτική Αρχή θα είναι σε επιφυλακή, ενώ όποτε δίνεται η ευκαιρία πρέπει να καθαρίζονται και τα φρεάτια των όμβριων υδάτων στους δρόμους, μια που τα προβλήματα αυξάνονται με τα πολλά χώματα που υπάρχουν στους δρόμους από την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου και παρασύρει η βροχή.
Κλειστά σχολεία
Κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη ο Δήμος Καλαμπάκας ανακοινώνει ότι σήμερα 16-11-2017 το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο της Χρυσομηλιάς, το Δημοτικό Γλυκομηλιάς, καθώς και το Νηπιαγωγείο Αγιοφύλλου δεν θα λειτουργήσουν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επίσης, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας δεν θα λειτουργήσει λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.
Σε επαγρύπνηση για τα ποτάμια Περιφέρεια

Οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες αύξησαν την στάθμη των υδάτων σε παραποτάμους και στον Πηνειό ποταμό
Με την προσοχή στραμμένη στα ποτάμια του νομού, κυρίως στον Πηνειό, βρίσκονται από σήμερα νωρίς το πρωί Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και οι Δήμοι του νομού, μεταξύ αυτών και εκείνος της Φαρκαδόνας.
Οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σ’ όλο το φάσμα του νομού, στάθηκαν ικανές να προκαλέσουν προβλήματα, σε άλλες περιοχές μεγαλύτερα σε άλλες πάλι μικρότερα. Ωστόσο τα βρόχινα νερά προκάλεσαν την απότομη άνοδο της στάθμης σε παραποτάμους και ποταμούς, μεταξύ των οποίων και στον Πηνειό ποταμό που διέρχεται του μεγαλύτερου μέρους του νομού και του Δήμου Φαρκαδόνας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες από σήμερα το μεσημέρι, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενων προβλημάτων.
Η κάθοδος πάντως του μεγαλύτερου όγκου νερών στην κοίτη του Πηνειού ποταμού αναμένεται για σήμερα, μιας και σε πολλές περιοχές η βροχή συνεχιζόταν μέχρι και νωρίς το μεσημέρι. Σε ετοιμότητα πέραν της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρισκόταν και οι Δήμοι του νομού, για παν ενδεχόμενο.
Μέχρι και το μεσημέρι η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, αν και τα νερά του Πηνειού ποταμού σε ορισμένα σημεία κυλούσαν οριακά με τις γέφυρες.
Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία ήταν αρκετά σε ορισμένες περιοχές του ορεινού όγκου και λιγότερο σε πεδινές περιοχές. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και της απομάκρυνσης νερών και λάσπης από δρόμους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ρίχτηκαν στην μάχη του καθαρισμού 25 συνολικά μηχανήματα και αρκετοί υπάλληλοι.
Αυτοψία σε αρκετές περιοχές του νομού πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, εξηγώντας ότι υπάλληλοι και μηχανήματα θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και μεθαύριο Σάββατο.
Σε θάλασσα μετατράπηκε η εθνική οδός προς Λάρισα

Σε θάλασσα μετατράπηκε η εθνική οδός προς Λάρισα…

Πρωτοφανείς εικόνες αντίκρισαν οι διερχόμενοι οδηγοί στην εθνική οδό προς Λάρισα, λίγο μετά την Κατερίνη το μεσημέρι της Πέμπτης.
Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο που εξασφάλισε από οδηγό το onlarissa.gr, το αυτοκίνητο σε ρόλο… βάρκας, προσπαθεί με δυσκολία να κινηθεί στο οδόστρωμα της εθνικής, το οποίο έχει καταληφθεί από τεράστιες ποσότητες νερού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος του Κλειδιού Ημαθίας, μέχρι τον κόμβο της Γυρτώνης έξω από τη Λάρισα.
Με νεότερη ανακοίνωση η παραχωρησιούχος εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» αρχικά έκανε γνωστό πως το ρεύμα από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει, ενώ παραμένει κλειστό το ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα, με τους οδηγούς να αναγκάζονται να ακολουθήσουν μετά το Κλειδί, το δρομολόγιο Κοζάνη – Ελασσόνα – Γυρτώνη.
Λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως «από τις 19:30 αίρεται ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο τμήμα. Οι οδηγοί πλέον μπορούν να χρησιμοποιούν προσωρινά μόνο την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.
Για το λόγο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες στο συγκεκριμένο τμήμα.
Το προσωπικό της εταιρίας εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε και οι υπόλοιπες δύο λωρίδες να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό στην κυκλοφορία.
Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ευχαριστεί τους οδηγούς για την κατανόησή τους».
Κλειστά θα παραμείνουν κάποια σχολεία στο νομό Λάρισας, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή.
Σήμερα δεν λειτούργησε το δημοτικό σχολείο στο Βλαχογιάννι της Ελασσόνας, για προληπτικούς λόγους και για την ασφάλεια των μαθητών.
Επίσης σήμερα, λόγω ροής νερού μέσα στο χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, σταμάτησαν τα μαθήματα.
Για λόγους ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν αύριο και τα δημοτικά σχολεία στη Μελιβοία και στο Στόμιο, του Δήμου Αγιάς, καθώς και τα νηπιαγωγεία σε Στόμιο, Αγιόκαμπο, Μελιβοία
Τρένο ακινητοποιήθηκε μεταξύ Λιτοχώρου – Κατερίνης καθώς φερτά υλικά διέκοψαν τη σιδηροδρομική γραμμή.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο focusfm, οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΣΕ στον προορισμό τους. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει εκδώσει ανακοίνωση για καθυστερήσεις στο σημείο:
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη βροχόπτωση στο Νομό Πιερίας, και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ Λιτόχωρου και Κατερίνης, θα υπάρξουν πιθανές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τραίνων.

Σχόλια

σχόλια