Ο Κατρούγκαλος ενημέρωσε Τσίπρα για το ασφαλιστικό

Ο Κατρούγκαλος ενημέρωσε Τσίπρα για το ασφαλιστικό

Την πρότασή του για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μείωσεις σε επικουρικές από 170 ευρώ και πάνω, αύξηση 1% των εργοδοτικών εισφορών και αύξηση 0,5% των εισφορών των εργαζομένων.

Όσο για το κενό που προκύπτει από τη μη μείωση των κύριων συντάξεων η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει κάλυψη από άλλα έσοδα, τα οποία μένει ακόμη να διευκρινιστούν.

Δεν αποκλείεται η πρόταση να περιλαμβάνει την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές -πρόταση την οποία αντιμετωπίζει με επιφύλαξη το κουαρτέτο- και ίσως περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα.

Στη συνάντηση με τον υουργό Εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι θεσμοί αναμένουν την ελληνική πρόταση ώς τις 5 Ιανουαρίου και από ‘κει και πέρα αναμένονται διαπραγματεύσεις με emails και τηλεδιασκέψεις.

Το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να «κλειδώσει» κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα. Η άφιξή τους τοποθετείται στις 18 Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

σχόλια