Απίστευτη ιστορία: Η 115χρονη Σύρια πρόσφυγας στη Μόρια Λέσβου

Απίστευτη ιστορία: Η 115χρονη Σύρια πρόσφυγας στη Μόρια Λέσβου

Την κουβάλησε στην πλάτη τους ένας Σύριος πρόσφυγας καθώς πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία και μετά μέσω θάλασσας στην Ελλάδα

Είδε την Οθωμανική Αυτοκρατορία να διαλύεται, έζησε δύο παγκοσμίους πολέμους, ήταν 21 ετών όταν ιδρύθηκε η ΕΣΣΔ και γεννήθηκε όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε ο Θίοντορ Ρούσβελτ. Η Έιντα είναι 115 ετών από τη Συρία και τώρα βρίσκεται στη Λέσβο περιμένοντας το πλοίο για την Αθήνα.

Η οικογένειά της βρίσκεται στη Γερμανία, όπου θέλει να φτάσει και η ίδια. Όμως οι Αρχές στη Λέσβο της λένε πως υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά της και ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει για τον Πειραιά. Η τελευταία της επιθυμία; «Το μόνο που θέλω πλέον από τη ζωή, είναι να ξαναδώ τα παιδιά μου» λέει η Έιντα.

«Το ξέρω ότι σε κούρασα, αλλά δε μπορώ να περπατήσω. Αν δεν ήσουν εσύ, κανείς δε θα με βοηθούσε», του λέει μπροστά στην κάμερα του CNN. «Με στήριξες στο ταξίδι μας, με φρόντισες και με κουβάλησες» του λέει η Έιντα.

Το δύσκολο ταξίδι, από το Κομπάνι στην Τουρκία, τους πήρε περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Άχμεντ και ακολούθησε άλλος ένας μήνας, να προσπαθούν να δοκιμάσουν διαδρομές για να μπουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Εν τέλει, πήραν τον πιο διαδεδομένο αλλά ολέθριο για πολλούς, θαλάσσιο δρόμο του Αιγαίου και κατέληξαν πλέον στη Λέσβο.

Πλέον η Έιντα, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην οικογένειά της, που εγκατέλειψε τη Συρία για τη Γερμανία, πριν από πεντέμιση χρόνια. Τότε ο πόλεμος έμπαινε στο δεύτερο χρόνο του, αλλά η πεισματάρα Έιντα δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον τόπο της.

Ο εγγονός της, Σαμίρ, στη Γερμανία, δήλωσε: Την περιμένουμε όλοι με ανυπονησία. Ζούμε για τη μέρα που θα επανενωθούμε».
Πηγή: Lesvos news

Σχόλια

σχόλια