Έκλεισαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Έκλεισαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Το Eurogroup υιοθέτησε τη Δευτέρα το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Αποτελεί εθνική επιτυχία» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Πρόκειται για μέτρα που αθροιστικά θα επιφέρουν μία ελάφρυνση της τάξεως του 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Επίσης, συνολικά ως το 2060, θα αποδώσουν μείωση του κόστους για τις μεικτές δανειακές ανάγκες κατά 5% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα αφρούν σε: (α) εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, με το μέσο χρόνο ωριμάνσεων να αυξάνεται στα 32,5 χρόνια από τα 28 χρόνια, (β) Μείωση του επιτοκιακού ρίσκου με την εφαμοργή σειράς μεθόδων. Οι μέθοδοι αυτές -ανταλλαγές ομολόγων κ.λπ.- μπορεί να έχουν κάποιο προσωρινό κόστος. (γ) Αρση αυξημένου επιτοκιακού περιθωρίου για εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, όπως διευκρίνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μπορεί αν αρχίσει παρά το γεγονός ότι παραμένει ανοικτή η β’ αξιολόγηση.

To θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 αφέθηκε για αργότερα: Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

«Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε αργότερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο ισχυρών διαρθρωτικών μέτρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στα συμπεράσματα του Eurogroup, σχετικά με τα πλεονάσματα μετά το 2018, που λέει σχετικά: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια βιώσιμη βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα στον μηχανισμό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν αυτόν τον στόχο».

Ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εργασία μεταξύ θεσμών και Αθήνας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «θα μας πάει στο νέο έτος», καθώς χρειάζεται δουλειά.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Ο Μοσκοβισί δήλωσε βέβαιος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα μπορούν να κλείσουν σύντομα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μία νέα χρηματοδοτική συμφωνία μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σχόλια

σχόλια