Ερώτηση Παν. Δριτσέλη για την αποζημίωση πλημμυροπαθών

Ερώτηση Παν. Δριτσέλη για την αποζημίωση πλημμυροπαθών

Σε συνέχεια της κήρυξης αρκετών περιοχών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, πολλοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στην αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών στις οικοσκευές και τις κατοικίες τους. Συγκεκριμένα, πολλοί πολίτες με δευτερεύουσες κατοικίες είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται καθώς πλημμύρισαν βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι όμως δεν καλύπτονται από το πλαίσιο για τις αποζημιώσεις γιατί δεν θεωρούνται «πρώτη κατοικία».

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ Π2/οικ. 2673/29.8.2001, «προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ποσού μέχρι 5869,41 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο στους θεομηνιόπληκτους και σεισμόπληκτους της χώρας για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών». Εντούτοις, η πρόβλεψη αυτή αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, αποκλείοντας δευτερεύουσες κατοικίες ή βοηθητικούς χώρους.

Σε πολλές περιοχές όμως οι ζημιές σε δευτερεύουσες κατοικίες αφορούν οικοσκευές και αγροτικά μηχανήματα μεγάλης αξίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους στο κόστος των επισκευών.

Επειδή σε πολλές περιοχές οι ζημιές σε αποθήκες και δευτερεύουσες κατοικίες από τις πρόσφατες πλημμύρες αφορούν μεγάλα ποσά που είναι αδύνατον να καταβληθούν από τους κατοίκους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

 Προτίθεται να διευρύνει τις προβλέψεις της ΚΥΑ Π2/οικ./2673 ΦΕΚ 1185/Β/2001, ώστε να ενταχθούν στις σχετικές διατάξεις και οι δευτερεύουσες κατοικίες και οι βοηθητικοί χώροι;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Αραχωβίτης Σταύρος

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαξεβανάκης Δημήτριος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Σιμορέλης Χρήστος

 

Σχόλια

σχόλια