Μια δημοσιογραφική «πατάτα» έκανε «ρόμπα» τη χώρα

Μια δημοσιογραφική «πατάτα» έκανε «ρόμπα» τη χώρα

Μια δημοσιογραφική «πατάτα» του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Τουρκία, που έκανε λόγο για δήλωση του Ερντογάν που ζητάει δημοψήφισμα στη Θράκη, ανέδειξε περίτρανα το μπάχαλο της χώρας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Το υπ. Εξωτερικών χωρίς να ελέγξει αν τα όσα έστειλε ο ανταποκριτής είναι αλήθεια εξέδωσε ανακοίνωση με αποτέλεσμα να γίνει κυριολεκτικά «ρόμπα», η αντιπολίτευση που έσπευσε αμέσως να καταδικάσει, αλλά και μεγάλα κεντρικά ΜΜΕ που δεν μπήκαν στον κόπο να διασταυρώσουν την είδηση, παρότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρείται αξιόπιστο.

Διαφορετική διάσταση από αυτή που έδινε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ  έχουν οι

δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού στα λόγια του δεν υπάρχει η επίμαχη λέξη «δημοψήφισμα», που αναφερόταν στο τηλεγράφημα που μετέδωσε το Πρακτορείο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα.
Ο Ερντογάν μιλώντας για «τα σύνορα της καρδιάς μας» (σ.σ.των Τούρκων) εμφανίσθηκε να έχει μιλήσει για δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες της Θράκης πού θέλουν να ανήκουν.
Τα όσα μεταδόθηκαν προκάλεσαν πολιτική θύελλα, με το υπουργείο Εξωτερικών να αντιδρά σε υψηλούς τόνους, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν τις φερόμενες τοποθετήσεις Ερντογάν.
Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική, αφού ο Ερντογάν δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «δημοψήφισμα». Στον Τούρκο πρόεδρο αποδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο, σχόλιο του τουρκικού τύπου. Η μεγαλειώδης γκάφα, έγινε αντιληπτή με περίπου πέντε ώρες καθυστέρηση και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Είδησεων, οπότε και εκδόθηκε η διόρθωση. Το ΑΠΕ έκανε γνωστό ότι μετά το «τραγικό λάθος» απολύει και τον ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.

Το επίμαχο τηλεγράφημα

erdogan_photo

Σχόλια

σχόλια