Ερασιτεχνικός αθλητισμός επί… πληρωμή στα Τρίκαλα

Ερασιτεχνικός αθλητισμός επί… πληρωμή στα Τρίκαλα

Κατά πλειοψηφία, με πολλές κόντρες και πολλές ώρες συνεδρίασης, πέρασε ο Ενιαίος Αθλητικός Κανονισμός Λειτουργίας του Δήμου Τρικκαίων από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους μόνον της συμπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης, το Σώμα ασχολήθηκε μόνον με τον Ενιαίο αθλητικό Κανονισμό, ενώ ο παρόν έδωσαν εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, όπου στην τοποθέτηση τους ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών εγκαταστάσεων και τις ελλείψεις που υφίστανται, ζητώντας να μην περάσει το αντίτιμο, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, άσκησαν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έγινε διαβούλευση, αλλά για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι το όλο θέμα, λέγοντας ότι δεν καλέστηκαν για να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον Κανονισμό, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση.

«Με το αντίτιμο που θα κληθούμε να πληρώσουμε δε θα μπορούμε να τα βγάλουμε περά. Δεν είστε επιχείρηση, είστε Δήμος» ανέφερε ένας εκ των εκπροσώπων.

«Δεν υπάρχουν έσοδα σε κανένα σωματείο και δε γίνεται να ληφθεί αυτή η απόφαση σε ένα βράδυ, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση. Οι χώροι που προπονούμαστε είναι σε κακή κατάσταση, ενώ από το Δεκέμβριο και μετά στο Κλειστό της Μπάρας δε μπορούμε να κάνουμε προπόνηση, αφού δεν υπάρχει θέρμανση. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τις παλιές οφειλές. Ο Δήμος οφείλει να παράγει αθλητισμό και τα παιδιά να αθλούνται δωρεάν, τονίσθηκε, μεταξύ των άλλων.

Στην ανάγκη να ρυθμιστούν τα χρέη και να βρεθεί μια λύση στάθηκε ο επικεφαλής της «Τρίκαλα Συμπολιτεία» κ. Ζήσης Γκουγκοστάμος, σημειώνοντας ωστόσο είναι λάθος που συμπεριλαμβάνεται στον κανονισμό η αύξηση των λειτουργικών και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.

«Να υπάρξει γόνιμος διάλογος και θα πρέπει να συνεισφέρουν τα επαγγελματικά σωματεία, διότι έχουν πόρους και μπορεί ο Δήμος να έχει έσοδα» τόνισε.

Έντονή κριτική άσκησε στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργος Καΐκης, κάνοντας λόγο για βαθιά πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύει και την φιλοσοφία της δημοτικής Αρχής.

«Αντιμετωπίζετε τον αθλητισμό ως επιχείρηση και κατηγοριοποιείται τους αθλητές. Η δημοτική Αρχή θεωρεί πελάτες όσους αθλούνται. Το θέμα που συζητάμε είναι παλιό από το 2011 και με συνέπεια έως και σήμερα παραμένουμε στις θέσεις μας. Να είμαστε αυστηροί με τα επαγγελματικά σωματεία που θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο» τόνισε και πρόσθεσε «ο αθλητισμός πρέπει να χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και να παρέχεται δωρεάν, διότι είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά εσείς θέλετε να περάσετε σιγά – σιγά στο μυαλό των πολιτών ότι πρέπει να πληρώνουν για όλα. Αλλά, ο λαός τα έχει όλα πληρωμένα μέσω του φόρου εισοδήματος, του χαρατσιού, του ΦΠΑ και ο κατάλογος είναι μακρύς».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε στην τοποθέτηση του και ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, υπογραμμίζοντας ότι «ο αθλούμενος είναι κόστος για εσάς και τον αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση. Εκσυγχρονίσατε το κείμενο του «Ασκληπιού» και το φέρατε προς συζήτηση».

Όπως είπε «δε μιλήσατε με τα Σωματεία, στείλατε απλά το χαράτσι, ενώ κανείς δε γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Τα βεβαιωμένα χρέη πρέπει να διαγραφούν. Κανείς δε διαφωνεί ότι θα πρέπει να μπουν κανόνες λειτουργίας στη χρήση των χώρων, ωστόσο θεωρούμε ότι ο κανονισμός αυτός δε θα λειτουργήσει, όπως δεν έχουν λειτουργήσει και άλλα που έχουν ψηφιστεί, ενώ είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δε διαχωρίζονται τα επαγγελματικά από τα ερασιτεχνικά σωματεία».

«Ακούμε το ίδιο βιολί. Όλα τα έχετε αναγάγει σε χρήμα» σημείωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Τρίκκη Πολιτεία» κ. Γιώργος Μητσιούλης, λέγοντας ότι «αναρωτηθήκατε τι θα γίνει εάν σταματήσουν να υπάρχουν αυτά τα σωματεία; Πως θα αθλούνται τα παιδιά; Θεωρώ ότι δεν έγινε σωστή διαδικασία από τους αρμόδιους για το θέμα. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Ύστερα από τέσσερις ώρες τοποθετήσεων και εισηγήσεων το λόγο πήρε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λέγοντας με έμφαση «έχω κρατήσει σημειώσεις 10 σελίδων για όλες τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν. Η πρώτη εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι πρέπει να μπει μια σειρά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις».

Ο κ. Παπαστεργίου  στη συνέχεια κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον κανονισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Τέλειος δεν είναι αλλά, εάν δε τον βάλουμε μπροστά και να τεθεί σε λειτουργία, δε θα μπορούμε να τον διορθώσουμε. Τίθεται και ένα ζήτημα από τους δημότες, διότι θέλουν να αθληθούν και δε μπορούν, διότι όλα είναι κλεισμένα από τα σωματεία. Μέσω του κανονισμού προσπαθούμε να λύσουμε παθογένειες χρονών. Μπορεί να μην ειδοποιήθηκαν όλοι, αλλά κανείς δεν αποκλείστηκε».

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανέφερε ότι σε άλλες εποχές ίσως και να μην χρειαζόταν να μπει αντίτιμο, αλλά αυτή την περίοδο είναι δύσκολο, κυρίως για το γεγονός ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πάρα πολύ παλιές.

«Δωρεάν, κρατικός προϋπολογισμός δε μπορεί να υπάρχει. Διαχωρίζουμε τις εγκαταστάσεις, διότι όλες δεν έχουν το ίδιο κόστος λειτουργίας και σχετικά με τα επαγγελματικά σωματεία αυτά αποδίδουν στο Δήμο ότι ορίζει ο Νόμος. Ζητάω να ψηφιστεί ο κανονισμός, ζητάω συναίνεση και κατανόηση από τα σωματεία για αυτό το σοβαρό ζήτημα», πρόσθεσε.

Ευαγγελία Κάκια

Σχόλια

σχόλια