ΔΝΤ: Απολύστε υπαλλήλους αν θέλετε χρήματα

ΔΝΤ: Απολύστε υπαλλήλους αν θέλετε χρήματα

Η εντολή από το Μαξμίμου είναι σαφής προς την ομάδα διαπραγμάτευσης. “Κλείστε όλα τα ανοιχτά ζητήματα” λέει τώρα η κυβέρνηση που βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει, αν και όλα δείχνουν ότι η χώρα έχει ήδη βρει τα χρήματα για τη δόση της 5ης Ιουνίου ύψους 298 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελληνική πλευρά βλέπει ότι μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα θα υπάρξει σαφής εξέλιξη στη διαπραγμάτευση και ότι πολλά θα είναι τα ζητήματα που θα κλείσουν.

Ουσιαστική πρόοδος αναμένεται πρώτα απ’ όλα στον ΦΠΑ, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει σε πρώτη φάση και το ασφαλιστικό, ειδικά σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Από την Αθήνα εκφράζεται αισιοδοξία ότι την Πέμπτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group το οποίο θα αξιολογήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης και πιθανότατα θα ανάψει το πράσινο φως για ένα έκτακτο Eurogroup στις 2 του μήνα.
Οριακά δηλαδή πριν φτάσει η κρίσιμη ημερομηνία για την πληρωμή του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα ωστόσο φαίνεται ότι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από το ΔΝΤ δηλαδή τα ζητήματα που πέφτουν στο τραπέζι όχι απλά φρενάρουν τη διαπραγμάτευση, αλλά επιστρέφουν τη συζήτηση πίσω σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε νέες μειώσεις συντάξεων. Ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι αυτή τη στιγμή πράττει η Ελληνική κυβέρνηση, που επαναπροσλαμβάνει τους απολυμένους…

Με δηλώσεις του ο απερχόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσαρ έκανε λόγο για για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους στην Ελλάδα ανοίγοντας ξανά θέμα απολύσεων, ενώ ταυτόχρονα μίλησε και για γενναιόδωρο ασφαλιστικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να υπάρξουν περικοπές.

Με λίγα λόγια φαίνεται η σαφής αντίδραση του ΔΝΤ τόσο στο ζήτημα της επαναπρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ενώ σε μια περίοδο που το Μαξίμου συζητά μόνο παρεμβάσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το ΔΝΤ προτείνει και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Σχόλια

σχόλια