Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στα μάτια των Τρικαλινών μαθητών το Πολυτεχνείο ακόμη ΖΕΙ

18.11.2015

Την πλέον ανοιχτή δημοκρατική του και «εκτός των τειχών» συνεδρίασή του, πραγματοποίησε το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Η πρωτοβουλία του Δήμου, να καλέσει τα μέλη των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων των Λυκείων, να μιλήσουν για την επέτειο της εξέγερσης, ήταν άκρως επιτυχημένη και, κυρίως, ουσιαστική. Διότι οι εκπρόσωποι των 8 από τα 12 Λύκεια που έλαβαν τον λόγο, εξέφρασαν αυτό ακριβώς στο οποίο ο Δήμος στόχευε: το νόημα της εξέγερσης, όπως το βιώνει η σημερινή νέα γενιά, το αυριανό μέλλον της χώρας μας. Μακριά από τυποποιημένα ψηφίσματα και άνευ ακροατηρίου διαδικασίες, ο Δήμος Τρικκαίων επέλεξε τη ζωντάνια: να ενισχύσει την ουσία της γνώσης και της μνήμης για αυτούς που αποτελούν τα «εγγόνια» των πριν από 42 χρόνια εξεγερμένων.
Ήταν σημαντικό, επίσης, ότι προσήλθαν εκπρόσωποι από σχεδόν όλα τα Λύκεια που βρίσκονται στον Δήμο Τρικκαίων, πλην δύο. Έτσι, οι 11 μαθητές που μίλησαν ήταν σαφείς για το Πολυτεχνείο, «το δικό τους σήμερα»: της έλλειψης δωρεάν Παιδείας, της αγωνίας για το αύριο, της ανάγκης να βρεθεί ένα αστέρι να λάμψει στον γκρίζο ουρανό, του φασισμού, της απουσίας ονείρων, της ανάγκης να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα, της διάθεσης να υπάρξει αγώνας, της προσπάθειας να κάνει ο καθένας και η καθεμιά, όσα πρέπει και χρειάζονται.
Ονειρα και στοχευμένες δράσεις, αμφισβήτηση της υπάρχουσας κατάστασης με δομημένη σκέψη, λιτή γλώσσα, έμπλεη, όμως χαρακτηρισμών πολιτικών και ουσιαστικών. Αυτά τα στοιχεία κυριάρχησαν στον εξαίρετο λόγο μαθητών και μαθητριών. Στοιχεία που επηρέασαν σαφώς τους δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όλοι όσοι μίλησαν (Χρ. Λάππας, Γ. Καΐκης, Δημ. Παπαθανασίου, Γ. Μητσιούλης) συνεχάρησαν τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία. Ο καθένας τους, βεβαίως, έθεσε τα ζητήματα για το Πολυτεχνείο από τη δική του σκοπιά, με συνισταμένη, την ανάγκη να ξεπεραστούν οι σημερινές συνθήκες. Τοποθετήθηκαν στη συνέχεια οι κ.κ. Κάκλα, Πούλιου, Γάλλου – Δαλκαφούκη, Παππάς, Μιχ. Λάππας, Εφη Μερτσιώτη με την ίδια διάθεση συζήτησης, χωρίς νουθεσίες.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πως μια σημαντική πτυχή για κάθε νέο, είναι η ενασχόληση με την ουσία της πολιτικής, με τα κοινά, με τον Δήμο. Επιβεβαίωσε, έτσι, το ότι η σκεπτόμενη νέα γενιά της πόλης των Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων, διαθέτει τη δυνατότητα, να μετάσχει και «να αλλάξει, όσα εμείς παλεύουμε να αλλάξουν», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης στην ουσία της πολιτικής και της γενικότερης κατάστασης με βάση την οικονομική κρίση, στα όσα το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διατήρησε ή «ξέχασε», στα όσα αφορούν τη σημερινή νεολαία και το μέλλον της.
Οι μαθητές που μίλησαν, μέλη Δεκαπενταμελών Μαθητικών Συμβουλίων ή μη, ήταν οι:
Γιάννης Κούζας 7ο Λύκειο Τρικάλων

Στεφανία Ζώη, 1ο Λύκειο Τρικάλων

Νίκος Πάτρας 8ο Λύκειο Τρικάλων

Στέργιος Βαρδούλης Εκπαιδευτήρια ΑΘΗΝΑ

Θεόδωρος Παλάσκας 1ο Λύκειο Τρικάλων

Βασίλης Τζέλης 2ο Λύκειο Τρικάλων

Νίκος Λιάκος 3ο Λύκειο Τρικάλων

Τσιρογιάννης Θωμάς Μουσικό Σχολείο

Ραφαηλία Κόντου Μουσικό Σχολείο

Χρήστος Λώλας Μουσικό Σχολείο

Κωνσταντίνος Ζίκος 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Από το γραφείο Τύπου

[fbcomments]