Αντιδράσεις δασκάλων για το μάθημα κολύμβησης

Αντιδράσεις δασκάλων για το μάθημα κολύμβησης

Μια σειρά από προβλήματα που είναι όντως υπαρκτά, παραθέτει ο Σύλλογος Δασκάλων ν. Τρικάλων σχετικά με το μάθημα της κολύμβησης που είναι να εφαρμοστεί στα σχολεία. Μάλιστα προσφέρει κάλυψη της ΔΟΕ σε όσους αποφασίσουν να μην υλοποιήσουν το μάθημα…

Η ενημέρωση του Δ.Σ. των Δασκάλων έχει ως εξής:

«Η εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σαφέστατα μας βρίσκει σύμφωνους και αλληλέγγυους σε ένα αντικείμενο που λείπει από τα σχολικά προγράμματα.

Σε μια χώρα που  έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή δεν νοήται να απουσιάζει το μάθημα ης κολύμβησης από το αναλυτικό πρόγραμμα.

Όμως είναι ολοφάνερη η προχειρότητα και η άγνοια περί λειτουργίας του σχολείου που αποπνέει το συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου παιδείας.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει και θέμα νομιμότητας η ευθύνη αυτών που καλούνται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα (των εκπαιδευτικών) γίνεται δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα όποια πραγματικά οφέλη για τους μαθητές.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκτιμά ότι αν και μια σωστά οργανωμένη πρωτοβουλία τέτοιου περιεχομένου θα είχε πολλά να προσφέρει στους μαθητές η συγκεκριμένη έχει πολλά προβλήματα, τόσα που την καθιστούν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ανεφάρμοστη.

Προβλήματα που εντοπίζουμε:

  1. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός ο οποίος να καλύπτει τις απαραίτητες υποδομές, κτηριακές- υγιεινής – ασφάλειας, εξειδικευμένο προσωπικό.
  2. Η χρηματική επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη για τις σχολικές μονάδες που θα αναλάβουν την μετακίνηση των μαθητών και σε συνέχεια υπάρχει και οικονομική επιβάρυνση και στους γονείς. Ζητούμε όλη αυτή την οικονομική επιβάρυνση να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
  3. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Π.Δ. 201/98, αναφέρεται ότι «Τα Ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών σχολείων ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία εκδίδονται για το σκοπό αυτό. Παρεμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα μπορούν να γίνονται με υπουργικές αποφάσεις».
  4. Τίθεται το ερώτημα εάν όλα αυτά που αναφέρονται ως απόφαση «της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» είναι αντικείμενο κάποιας Υπουργικής Απόφασης και ποιας? Γιατί αν υπάρχει θα έπρεπε να αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Γ. Γ. του  ΥΠ.Π.Ε.Θ. ο αριθμός της στο Φ.Ε.Κ..

Ο σύλλογος καλεί τους συλλόγους διδασκόντων:

  • Να μην αποδεχτούν καμία καταστρατήγηση του εργασιακού και διδακτικού τους ωραρίου.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις τους ενώ η Δ.Ο.Ε. καλύπτει πλήρως όσους αποφασίσουν να μην υλοποιήσουν το πρόγραμμα με βάση όλα τα παραπάνω προβλήματα.
  • Καλεί επίσης τους συναδέλφους να ενημερώνουν τα μέλη του Δ.Σ. για τα τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν».

Σχόλια

σχόλια