Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος και ίδιες οι τιμές

Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος και ίδιες οι τιμές

Μειωμένη κατά 13% αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) για το 2015/16, που ωστόσο θα συνδυαστεί με μία μικρή ανάκαμψη στην παγκόσμια κατανάλωση της τάξης του 0,9%. Πτώση, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, κατά 7,6 εκατ. μπάλες προβλέπεται και για τα παγκόσμια αποθέματα βάμβακος, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ο διεθνής δείκτης τιμών.

Η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος το 2015/16 προβλέπεται να είναι 103,7 εκατ. μπάλες, θα σημειώσει δηλαδή πτώση της τάξης του 13% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, εξαιτίας του περιορισμού των εκτάσεων καλλιέργειας βάμβακος σε συνδυασμό με την μειωμένη απόδοσή τους. Το αποτέλεσμα είναι η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος να κυμανθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009/10. Η σημαντική αυτή πτώση στην παραγωγή όλων των μεγάλων παραγωγών οδηγεί σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 15 εκατομμύρια μπάλες τουλάχιστον.

Η παγκόσμια έκταση καλλιέργειας βάμβακος εκτιμάται στα 31,2 εκατ. εκτάρια, σε σχέση με τα 340 εκατ. εκτάρια που καλλιεργήθηκαν την περίοδο 2014/15. Η παγκόσμια απόδοση προβλέπεται να κυμανθεί στα 723 kg/εκτάριο, σε αντίθεση με τα 763 kg/εκτάριο της προηγούμενης σεζόν.

Η παραγωγή των δύο μεγαλύτερων παραγωγών χωρών, της Ινδίας και της Κίνας, προβλέπεται ότι θα αποτελέσει το 51% της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος. Η συγκομιδή της Ινδίας αναμένεται να είναι 28,5 εκατ. μπάλες, σημειώνοντας μείωση για δεύτερη συνεχή σεζόν κατά 1 εκατ. μπάλες, ενώ σημαντικά μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή της Κίνας. Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι η κινεζική παραγωγή βάμβακος θα πέσει κατά 5,7 εκατ. μπάλες το 2015/16 και θα κυμανθεί στα 24,3 εκατομμύρια. Και ενώ οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας βάμβακος επίσης μειώνονται στην Κίνα, η μεταφορά τους σε περιοχές υψηλότερης απόδοσης αναμένεται να οδηγήσει σε απόδοση –ρεκόρ της τάξης των 1.534 kg/εκτάριο.

Η παραγωγή βάμβακος στο Πακιστάν προβλέπεται να είναι 8 εκατ. μπάλες το 2015/16, σχεδόν 25% κάτω σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, εξαιτίας μείωσης τόσο στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις όσο και στην απόδοση. Η έκταση καλλιέργειας βάμβακος στο Πακιστάν εκτιμάται στα 2,8 εκατ. εκτάρια, που είναι η χαμηλότερη τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ζημιές από έντομα καθώς και η μειωμένη συγκομιδή αναμένεται να κρατήσουν την εθνική απόδοση στα 622 kg/ εκτάριο, κατά 100 kg μικρότερη δηλαδή σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας.

Μικρή ανάκαμψη στην παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού

Η κατανάλωση βάμβακος θα αυξηθεί κατά 0,9% το 2015/16, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας αύξηση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, το 2015/16 θα είναι η τρίτη χρονιά κατά την οποία η αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση βάμβακος θα είναι μικρότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του 1,8%. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μακροοικονομική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η παγκόσμια αύξηση του εισοδήματος για το 2015 ήταν η μικρότερη τα τελευταία έξι χρόνια. Οι χαμηλότερες σε σχέση με το βαμβάκι τιμές του πολυεστέρα, καθώς και θέματα σχετικά με τις νέες πολιτικές της Κίνας για το βαμβάκι, αλλά και την προσαρμογή της σε υψηλότερους μισθούς, αποτελούν παράγοντες που περιορίζουν την αύξηση της κατανάλωσης βάμβακος τα τελευταία χρόνια.

Μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, σταθερότητα στις τιμές

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ το παγκόσμιο εμπόριο βάμβακος αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της προηγούμενης περιόδου και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010/11. Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στα 35,4 εκατομμύρια μπάλες το 2015/16, οριακά χαμηλότερα από το 2014/15, αλλά 24% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 46,5 εκατ. της περιόδου 2012/2013.

Τα παγκόσμια αποθέματα βάμβακος προβλέπεται να μειωθούν κατά 7,6 εκατ. μπάλες, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Παρόλη όμως την πτώση, τα προβλεπόμενα αποθέματα βάμβακος παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, αφού ισούνται με το 94% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ποσοστό παραπάνω από το διπλάσιο του μέσου ποσοστού αναλογίας αποθεμάτων-κατανάλωσης που επικρατούσε από το 1980/81 έως το 2010/11. Η αύξηση στα αποθέματα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη συσσώρευση βαμβακιού από την Κίνα, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τις τιμές της εγχώριας παραγωγής βάμβακος σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές κατά την περίοδο 2011/12 –2014/15. Τα αποθέματα βάμβακος εκτός Κίνας το 2015/16 αναμένεται να ισούνται με το 35% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέσο όρο της εικοσαετίας 1980-2010/11 (31%).

Παρόλα αυτά, μικρές αλλαγές προβλέπονται στις τιμές βάμβακος το 2015/16. Η μέση τιμή παραγωγού για τις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3,8%, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στο διεθνή δείκτη τιμών (Cotton A-Index). Εκτός από τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων της Κίνας, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αλλαγές στις τιμές χρόνο με το χρόνο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία σχετική στενότητα στον εφοδιασμό συγκεκριμένων ποικιλιών βαμβακιού καθώς και την ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου.

Σχόλια

σχόλια