Αυστηρή τιμωρία όλων των υπευθύνων για τη ρύπανση στον Σαρωνικό ζήτησε ο...

Αυστηρή τιμωρία όλων των υπευθύνων για τη ρύπανση στον Σαρωνικό ζήτησε ο Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για την ρύπανση στο Σαρωνικό.

Στην σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε η λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και η ταχύτατη απόδοση των ευθυνών.
Ο κ. Τσίπρας έδωσε τις εξής εντολές:
Άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.
Άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
Άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
Συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαγόρευσε, με επείγουσα τροποποίηση, την κολύμβηση σε όσες περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».

Επισημαίνεται επίσης η αναγκαιότητα να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες σε όσες ακτές κολύμβησης έχουν ρυπανθεί, με την ευθύνη για την τοποθέτηση των πινακίδων να πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά τον επιτόπιο έλεγχο των αρμόδιων εμπειρογνωμόνων.

Το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές να επιτηρούν αυτές τις παραλίες, ώστε να εξασφαλίσουν πως οι πινακίδες αυτές αφενός θα τοποθετηθούν και αφετέρου δεν καταστραφούν.

CNN Greece,

Σχόλια

σχόλια