Ανενεργός Πολίτης Κεντροαριστερά, τώρα ή ….

Ανενεργός Πολίτης Κεντροαριστερά, τώρα ή ….

Αρκετές δημοσκοπήσεις βγήκαν στο φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα αποτυπώνοντας τη τάση του εκλογικού σώματος αυτή τη χρονική περίοδο και δείχνουν το προφανές, μία άνετη νίκη του Μητσοτάκη πιθανότατα με αυτοδυναμία και παγιωμένη διαφορά άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά όχι συντριβή, ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων παραμένουν πάνω κάτω τα ίδια .
Στα αξιοσημείωτα αλλά όχι ανεξήγητα, παραμένει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και άνηκαν στο ΠΑΣΟΚ δεν επαναπατρίζονται στον κεντρώο χώρο αλλά διασπείρονται σε άλλους πολιτικούς χώρους ή παραμένουν αναποφάσιστοι, με αποτέλεσμα το άθροισμα των ποσοστών της ΔH.ΣYΜ και του Ποταμιού, λίγες μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του νέου φορέα ,να παραμένει στάσιμο και μην ξεπερνάει το άθροισμα ποσοστών των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 .
Τίποτε όμως δεν είναι τυχαίο. Ο λαός αναγνωρίζει ότι ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς έβαλε πλάτη στη διαχείριση της χρεοκοπίας, με κόστος, προσπαθώντας να ισορροπήσει την κοινωνική προστασία με την ορθολογικοποίηση της κρατικής δομικής και οικονομικής ανισολειτουργίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων παραγωγής αλλά αυτό δεν φτάνει .
Έγραφα παλιότερα ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να σταματήσουν τα εκατέρωθεν δήθεν καλέσματα για ενότητα του χώρου αλλά να περάσουμε στην πράξη. Ιδεολογικό συνέδριο, ίδρυση νέου φορέα, εκλογή αρχηγού από τη βάση, καθορισμός της στάσης μας την επόμενη μέρα, για την οικονομική πολιτική, την κοινωνική μέριμνα και την κυβερνησιμότητα. Το πρώτο βήμα έγινε. Αυτό μας πήρε τουλάχιστον δυο χρόνια όταν όλοι ήθελαν να είναι αρχηγοί στο δικό τους μαγαζάκι γιατί περί αυτού πρόκειται αλλά από ότι φαίνεται δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα μας πάρει άλλα δύο χρόνια μέχρι να στηθεί ο ενιαίος φορέας.
Στο τελευταίο debate των υποψηφίων αρχηγών ανέκυψε θέμα που σχετίζεται με την κλειστή συμφωνίας των Γεννηματά-Θεοδωράκη για διατήρηση ξεχωριστών κοινοβουλευτικών κομμάτων και συνεπώς διατήρησης των κομμάτων χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι οι οποίοι και αντέδρασαν. Το όλο ζήτημα δεν αφορά μια απλή πολιτική διαφωνία. Είναι επί της ουσίας διαφορετική φιλοσοφία, άλλη πολιτική στάση, άλλη αντίληψη για το πολιτικό χώρο της σύγχρονης κεντροαριστεράς . Το νέο εξ’ ορισμού , δεν χωρά φορτώματα του παρελθόντος, ψηφοθηρικές πρακτικές, λαϊκίστικες πολιτικές, κλειστές πόρτες και κονκλάβια.
Η πολυτέλεια των μακρόσυρτων διαδικασιών ούτε υπάρχει ούτε θα βοηθήσει την ενίσχυση των προθέσεων . Οι πολίτες ανυπομονούν και αναμένουν μια ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρα επανίδρυσης του μεσαίου χώρου που θα δίνει προοπτική ανάκαμψης της ίδιας της χώρας και μάλιστα γρήγορα. Η ίδρυση νέου φορέα δεν πρέπει να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον . Τις καλένδες των συστημικών ανακλαστικών αυτοσυντήρησης που αναδεικνύονται από φοβικές και περιχαρακωμένες ηγεσίες τις γνωρίζουμε. Ας τις αποφύγουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

Σχόλια

σχόλια