Αλβανία: “Ξεριζώνουν” τους Έλληνες από την Χειμάρρα

Αλβανία: “Ξεριζώνουν” τους Έλληνες από την Χειμάρρα

Με ισχυρή αστυνομική δύναμη 3.000 ανδρών, όπως αναφέρει το έγκυρο αλβανικό κανάλι News 24, η κυβέρνηση των Τιράνων κάνει επίδειξη δύναμης στην περιοχή της Χειμάρας, όπου από τα ξημερώματα εμφανίστηκαν τα βαριά μηχανήματα για την κατεδάφιση των κτιρίων που ανήκουν σε Έλληνες πολίτες.

 

Σε «συναγερμό» η μειονότητα, «βλέπει» σχέδιο εκτοπισμού. Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις σπιτιών. Η «μηχανή» των προκλήσεων Ράμα.

Σε νέες κατεδαφίσει ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας προχώρησαν οι αλβανικές αρχές αψηφώντας την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, που διέταξε “πάγωμα” στο πλαίσιο του επίμαχου σχεδίου ανάπλασης. .

Μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί οκτώ κτήρια, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν απεγνωσμένα να σταματήσουν τις μπουλντόζες και να σώσουν τις περιουσίες τους.

Το σκηνικό θυμίζει “κατάσταση πολιορκίας”, με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να σχηματίζουν κλοιό γύρω από τις μπουλντόζες.

Συγκλονιστικές στιγμές έχει καταγράψει ο τηλεοπτικός φακός. Σε βίντεο που μετέδωσε το Himara.gr απαθανατίζονται οι ομογενείς διαδηλωτές να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

Από την πρώτη στιγμή έχει ενημερωθεί η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις. «Οι πρωτοβουλίες που παίρνει το Υπουργείο Εξωτερικών είναι διαρκείς και συνεχείς».

Αιχμηρός τόσο κατά των Τιράνων όσο και κατά του Μαξίμου ήταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εκ μέρους της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση «να αντιδράσει αποτελεσματικά, αυτήν την φορά».

ant1news.gr

Σχόλια

σχόλια