Τρίτη 16.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν το 2017 όσοι δεν χρησιμοποιούν κάρτες

14.12.2016


Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking.

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, οι απώλειες του οποίου ανέρχονται ετησίως στα 6,5 δισ. ευρώ, ενεργοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2017 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Οι φορολογούμενοι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα πρέπει να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων. Εφόσον δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό θα επιβάλλεται φόρος 22%. Πάντως, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί τι είδους αποδείξεις θα υπολογίζονται.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1. Υποχρεωτικά οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 2017. Διαφορετικά, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω και με ανώτατο όριο αποδείξεων 30.000 ευρώ.

2. Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.000 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει 600 ευρώ θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 400 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 88 ευρώ (400×22%).

3. Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνεται με «πλαστικό χρήμα» εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Οι μειώσεις φόρου θα συνεχίσουν να ισχύουν εφόσον μόνο έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

4. Μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ το ύψος της συνολικής αξίας των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών τα οποία θα πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με «πλαστικό χρήμα». Σημειώνεται ότι υπήρχαν εισηγήσεις το ποσό με μετρητά να ανέρχεται μέχρι τα 50 ευρώ, οι οποίες απορρίφθηκαν. Πάντως, οι συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ είναι ελάχιστες.

5. Θεσπίζεται πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση με «πλαστικό χρήμα» για την αγορά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

6. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο, αυτές θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση. Πληροφορίες αναμένουν ότι θα εξαιρεθούν οι κάτοικοι μικρών νησιωτικών περιοχών και οι υπερήλικοι άνω των 75 ετών.

7. Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

8. Παροχή στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]