Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τον Μάρτιο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο

09.01.2018


Το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει κυρίαρχο στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2018 πρόκειται να εκπλειστηριαστούν 13.000 ακίνητα.

Στον χορό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπαίνει πλέον και το Δημόσιο, με την κατάθεση ρύθμισης που θα προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής διαδικασίας και για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου.

Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έτσι ώστε, εκτός από τους φυσικούς πλειστηριασμούς, το Δημόσιο να πραγματοποιεί και ηλεκτρονικούς. Στόχος είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με επισπεύδοντα το Δημόσιο και τα Ταμεία να ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Η διαδικασία των πλειστηριασμών αναμένεται να ανοίξει κανονικά αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι επανέρχονται στα καθήκοντά τους, εγκαινιάζοντας για το 2018 τη διαδικασία τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των φυσικών πλειστηριασμών. Για αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι 25 φυσικοί πλειστηριασμοί και 14 ηλεκτρονικοί. Να σημειωθεί ότι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν θα γίνονται μόνο μία, αλλά τρεις φορές την εβδομάδα και μάλιστα σε δύο βάρδιες.

Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα θα συμπεριληφθεί και διάταξη που θα προβλέπει τη σύμπτυξη των προθεσμιών για τη μετάπτωση των φυσικών πλειστηριασμών που διενεργούν οι τράπεζες και οι ιδιώτες στο ηλεκτρονικό σύστημα, προκειμένου να επισπευσθεί η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των πλειστηριασμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τα τέλη Μαρτίου η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έτσι ώστε να ατονήσει σταδιακά η διενέργεια των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Με βάση τον νόμο που ισχύει, αυτό απαιτεί συγκεκριμένες προθεσμίες, που προβλέπουν ότι οι πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί στο παρελθόν μπορούν να λάβουν νέα προθεσμία για την ηλεκτρονική διενέργειά τους εντός δύο μηνών, ενώ οι νέοι πλειστηριασμοί απαιτούν έξι μήνες προκειμένου να λάβουν ημερομηνία στο ηλεκτρονικό σύστημα. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη μείωση στο μισό του χρόνου για τη μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή στον ένα μήνα –από δύο που ισχύει σήμερα– για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη αναγγελθεί και στους τρεις μήνες –από έξι που ισχύει σήμερα– για τους νέους πλειστηριασμούς. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των παλαιών και νέων πλειστηριασμών θα μπορεί να μεταπέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τον Μάρτιο ή το αργότερο έως τον Απρίλιο, καταργώντας στην πράξη τους φυσικούς πλειστηριασμούς. Το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει κυρίαρχο στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2018 πρόκειται να εκπλειστηριαστούν 13.000 ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, η διάταξη θα παραπέμπει σε υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διενέργειά τους. Το Δημόσιο θα αξιοποιήσει την ειδική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει οι συμβολαιογράφοι, μέσω της οποίας γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου. Εφόσον ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11, τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]