Τρίτη 16.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συντηρείται το αφήγημα των μεταμνημονιακών παροχών

27.06.2018


Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός τού ζήτησε μια μελέτη για τις εναλλακτικές δυνατότητες φοροελαφρύνσεων, από το υπερπλεόνασμα των 700 εκατ. ευρώ του 2019.

Δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι της συμφωνίας του Eurogroup και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει κύκλο παροχολογίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε χθες σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τις εναλλακτικές δυνατότητες φοροελαφρύνσεων, από το υπερπλεόνασμα των 700 εκατ. ευρώ του 2019. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ως πιθανές τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και κοινωνικές εισφορές, ή κάτι άλλο. Η μελέτη θα εντοπίζει «τα υπέρ και τα κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα», όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος. Οι αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Παρά τη σπουδή του πρωθυπουργού, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών, προ εβδομάδος, ότι οποιεσδήποτε παροχές ή φοροελαφρύνσεις πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθούν μαζί της. Επιπλέον, οι υπολογισμοί της Κομισιόν δεν ταυτίζονται απολύτως με αυτούς της κυβέρνησης ως προς το ύψος του υπερπλεονάσματος. Ειδικότερα για το 2019, η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,8% του ΑΕΠ και όχι 3,96% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, και αυτό σημαίνει ότι το υπερπλεόνασμα προς διανομή είναι 300 εκατ. ευρώ λιγότερο.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να κρατούν ζεστή την ιδέα ότι δήθεν δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, παρά τη ρητή αναφορά του μέτρου σε όλα τα πρόσφατα έγγραφα των θεσμών. Χθες, ήταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου να επανέλθει στο θέμα υποστηρίζοντας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Θέμα 104,6, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να κοπούν οι συντάξεις, αλλά δεν το προβλέπει καν η συμφωνία.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού πριν από την 1/1/2019. Προχθές, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό KONTRA είπε ότι η επίσημη διαδικασία για την αύξηση θα ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα, δεν μπορώ να σας δώσω σαφές χρονοδιάγραμμα, θα μπορέσουμε να προβούμε στην αύξηση αυτή».

Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, ήταν χθες για άλλη μια φορά προσεκτικός στις δηλώσεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να αναφέρει το ενδεχόμενο μείωσης των κοινωνικών εισφορών, μια παρέμβαση η οποία συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και την υποστηρίζουν οι εργοδότες. Ετσι, είναι συνεπής στη γραμμή των θεσμών που ζητούν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση πώς θα δει ο πολίτης τη συμφωνία για το χρέος στην τσέπη του, είπε ότι «σιγά σιγά το καταλαβαίνει, δηλαδή βλέπει ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι πιο πολύς κόσμος έχει απασχόληση, ότι υπάρχει αύξηση στον εμπορικό τζίρο. Τώρα με αυτή τη συμφωνία –επειδή αλλάζει το κλίμα, βγαίνουμε από το μνημόνιο, θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις– ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του πολίτη θα αυξηθεί».

Για τη συμφωνία είπε ότι «με βάση τη συζήτηση και τους συσχετισμούς είναι πολύ καλή» και ότι εξασφαλίσθηκε ο «καθαρός διάδρομος» για πολλά χρόνια, που πάντα έλεγε ο ίδιος ότι είναι το ζητούμενο για τους επενδυτές.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι τα πλεονάσματα που ζητούνται, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά γενικώς εντός του συμφώνου σταθερότητας, είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι θα ήθελε ένας αριστερός οικονομολόγος και υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]