Παρασκευή 19.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στις υποσχέσεις μένουν τα έργα πληροφορικής

14.04.2018


Κανένα νέο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προκηρυχθεί ούτε αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα.

Tην αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει τα μεγάλα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καταδεικνύουν οι απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά στις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Παρότι ο ίδιος έχει ανακοινώσει τρεις ντουζίνες έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών συνολικής αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα έργα αυτά βρίσκονται στο πρώτο ή το δεύτερο βήμα υλοποίησης, σε σύνολο εννέα που πρέπει να γίνουν μέχρι να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Στην πράξη, τα ψηφιακά έργα που ανακοινώνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν να υλοποιούνται τουλάχιστον 18 μήνες αφότου εξαγγελθούν.

Απουσιάζουν, δηλαδή, από τους φακέλους των έργων, για όσα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, η πρόσκληση ένταξης του έργου, η υποβολή τεχνικού δελτίου έργου, η δημόσια διαβούλευση της προκήρυξης, η προκήρυξη του διαγωνισμού κ.ο.κ. Και όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη της αγοράς πληροφορικής, με βάση τους ρυθμούς που κινείται η δημόσια διοίκηση, είναι ζήτημα αν όλα τα έργα που ανακοινώνει σήμερα ο κ. Παππάς με τους συναρμόδιους υπουργούς (Στ. Κοντονή, Ο. Γεροβασίλη κ.λπ.) θα καταφέρουν να αφήσουν κάποια χρήματα στην αγορά, ακόμη και εντός του 2019.

Απόδειξη των προαναφερθέντων αποτελούν 23 έργα των τομέων ασφάλισης, οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και για τα οποία υπάρχουν κατατεθειμένες ερωτήσεις της Ν.Δ. στη Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε περισσότερα στοιχεία, για παράδειγμα, για κάθε έργο την πηγή χρηματοδότησης, το στάδιο υλοποίησης και το επίπεδο απορρόφησης δαπανών, αλλά οι απαντήσεις που έλαβε ήταν φτωχές.

Η απορρόφηση είναι μηδενική, ενώ για ορισμένα έργα δεν υπάρχει καν η πηγή χρηματοδότησης. Επίσης, ορισμένα έργα τα οποία η κυβέρνηση γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν από τους κοινοτικούς τα έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τέτοιου είδους έργα είναι ο αποκαλούμενος «Ψηφιακός μετασχηματισμός του ποδοσφαίρου» (10,8 εκατ. ευρώ), το «Πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων» (15,6 εκατ. ευρώ), ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα» (33,5 εκατ. ευρώ) και το «Σύστημα υποστήριξης ανταλλαγής ψηφιακών υπογραφών» (22,4 εκατ. ευρώ).

Η αδυναμία προώθησης των έργων πληροφορικής αποδίδεται ώς ένα βαθμό και στην αδυναμία συγχρωτισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τους κοινοτικούς. Αυτό διακρίνεται και από το γεγονός ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το εμβληματικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Ν. Παππάς παρουσίασαν ένα σχέδιο πλημμελώς προετοιμασμένο για το οποίο οι κοινοτικοί έγειραν σειρά ερωτημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση στο τέλος να αλλάξει γραμμή, επανασχεδιάζοντάς το και κυρίως μεταβάλλοντας την πηγή χρηματοδότησης, αντί για το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ.

Ετσι, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της είναι να συνεχίσει τα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που άφησε σε εκκρεμότητα η Ν.Δ. Πρόκειται για τα λεγόμενα έργα «γέφυρες», όπως είναι το «Ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ», το Ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του ΕΣΥ», το «Ψηφιακό μητρώο πολιτών», τα έργα του κτηματολογίου, το έργο των ευρυζωνικών στην περιφέρεια (Rural) κ.ά. Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι άφησαν την τελευταία τριετία στην αγορά πόρους της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κανένα νέο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προκηρυχθεί ούτε αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]