Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 300.000 οικογένειες

14.02.2019

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης, όσον αφορά το σκέλος της επιδότησης ενοικίου για περίπου 300.000 οικογένειες. Από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) γίνονται μάλιστα οι τελικές δοκιμές ώστε να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα υποδοχής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη κρατάει, για την ώρα, πίσω και το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το επίδομα ενοικίου, όμως από το υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα ποσά της επιδότησης θα δοθούν στους δικαιούχους αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν το σκέλος της επιδότησης ενοικίου, και ήδη αποδεσμεύτηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Επιπλέον 100 με 150 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για την επιδότηση της δόσης δανείου που σχετίζεται με την πρώτη κατοικία. Το ποσό της επιδότησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαιναν ότι η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικος, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και για τα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Προσοχή όμως. Το ανώτατο όριο της επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Προκειμένου ο δικαιούχος να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να έχει καταθέσει στην εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο. Βάσει της απόφασης, τα εισοδηματικά κριτήρια θα κλιμακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού. Κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί εάν δηλώνει εισόδημα έως 7.000 ευρώ. Το όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του.

Οσο για τα περιουσιακά όρια, για μονομελές νοικοκυριό η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το επίδομα, που είναι αφορολόγητο, θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Ειδικά όμως για την πρώτη καταβολή του 2019, θα καταβληθούν όλα τα μηνιαία επιδόματα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]