Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε τροχιά υλοποίησης η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

23.07.2017


Το έργο του ΕuroAsia Interconnector αφορά τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 1.518 χιλιομέτρων.

Tην εκκίνηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (ΕuroAsia Interconnector) σηματοδοτεί η απόφαση που υπέγραψε στις 19 Ιουλίου ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Η απόφαση χαρακτηρίζει ώριμο το έργο που παρουσίασε η κοινοπραξία ΕuroAsia Interconnector και προβλέπει την κατάθεση από την κοινοπραξία εντός περιόδου δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης πλήρους φακέλου αιτήσεων για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών στη Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

Από τη στιγμή που ο φάκελος γίνει αποδεκτός από τη διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, οι άδειες για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να χορηγηθούν σε διάστημα ενάμιση έτους. Η κοινοπραξία ΕuroAsia Interconnector δεσμεύεται, σύμφωνα και με τον κοινοτικό κανονισμό για τις ενεργειακές υποδομές, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έναρξης της διαδικασίας έκδοσης αδειών να καταρτίσει και να υποβάλει στη γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας ένα σχέδιο σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία χορήγησης των αδειών και την εξασφάλιση έγκαιρης πληροφόρησης του κοινού. Ο κανονισμός της Ε.Ε. απαιτεί τη δημόσια διαβούλευση για τέτοιου είδους έργα, καθώς και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για κάθε στάδιο υλοποίησής τους.

Ο ΕuroAsia Interconnector αφορά τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 1.518 χλμ. και μεταφορικής δυναμικότητας 2000 MW. To καλώδιο θα είναι διπλής ροής, δημιουργώντας έτσι σχέση αλληλεξάρτησης των απομονωμένων ενεργειακά αγορών του Ισραήλ και της Κύπρου με την αγορά της Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας. Το έργο έχει ενταχθεί στα κοινού ενδιαφέροντος έργα της Ε.Ε., καθώς η διασύνδεση των τριών χωρών κρίνεται σημαντική και στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για διεύρυνση της μεγάλης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού και της ασφάλειας εφοδιασμού των χωρών-μελών της.

Η ηλεκτρική διασύνδεση EurοΑsia Interconnector περιλαμβάνει τρία επιμέρους project: τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου, μήκους 329 χλμ., τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, μήκους 879 χλμ., και τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, μήκους 310 χλμ. Πρόκειται για επένδυση αρχικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, με στόχο το 50% να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια (Connecting Europe Facility). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, που αποτελεί τμήμα του EurοΑasia Interconnector, δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διασύνδεση που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας της Κρήτης. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας State Grid, που αποτελεί τον νέο μέτοχο του ΑΔΜΗΕ, για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης έχει δηλώσει ότι πρώτος στόχος για τον ΑΔΜΗΕ στη νέα εποχή με στρατηγικό επενδυτή τη State Grid είναι να συμβάλει στην προώθηση της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αποκαλώντας τη μάλιστα «super grid».

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]