Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ρόλο σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητούν τα επιμελητήρια

20.04.2017

Ρόλο διαχειριστή και επόπτη των διαδικασιών που θα γίνονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών και επιχειρήσεων αξιώνουν τα επιμελητήρια. Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε χθες από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. Παράλληλα, τα επιμελητήρια ζητούν να ισχύσουν για τις επιχειρήσεις ελαστικότερα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς και λιγότερη γραφειοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα συνεχίζεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η ΚΕΕΕ προτείνει την αποστολή των αιτήσεων που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ειδικού Χρέους, στα αρμόδια επιμελητήρια, τα οποία κατόπιν θα αναθέτουν άμεσα την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένους Μεσολαβητές από τον σχετικό πίνακα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, η ΚΕΕΕ ζητεί να εντάσσονται επιχειρήσεις με θετικό αποτέλεσμα σε μια τουλάχιστον από τις 5 ή ακόμη και επτά τελευταίες οικονομικές χρήσεις και όχι σε μία από τις τρεις τελευταίες. Ακόμη ζητεί να απαλειφθεί ο χρονικός περιορισμός για υπαγωγή ρυθμισμένων μετά την 1/7/2016 οφειλών. Η ΚΕΕΕ διαφωνεί επίσης και με την πρόβλεψη για δικαστική επικύρωση του συμβιβασμού.

Δέκα βελτιώσεις στο νομοσχέδιο προτείνει με τη σειρά του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών (ΣΕΔΙ). Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΔΙ προτείνει να καταργηθεί το αριθμητικό όριο των 320 διαμεσολαβητών και να αξιοποιηθούν όλοι οι διαμεσολαβητές του μητρώου διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να ανταποκριθούν στον προσδοκώμενο όγκο αιτήσεων, να επανεξεταστεί το ύψος της αμοιβής το οποίο ο ΣΕΔΙ χαρακτηρίζει εξαιρετικά χαμηλό (σ.σ. 200 ευρώ για τις μικρές και 400 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις), καθώς και να αναληφθεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη χρήση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης του νόμου 3898/2010 για τη ρύθμιση των ιδιωτικών οφειλών όσων δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να υπαχθούν στον παρόντα εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]