Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεπαγώνει το έργο διασύνδεσης 34.000 φορέων του Δημοσίου Πράσινο φως για το «Σύζευξις ΙΙ» μετά τρία χρόνια καθυστερήσεων

26.07.2018

Βγαίνει από την «κατάψυξη» το έργο «Σύζευξις ΙΙ», που στοχεύει στη διαδικτύωση του δημόσιου τομέα και στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ των φορέων δημόσιων φορέων για περίπου τέσσερα έτη. Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που επιχειρεί να υλοποιήσει η δημόσια διοίκηση, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και των προβλεπόμενων επεκτάσεών του.

Εξ αυτών, τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών και υπολογιστικών υποδομών (capex) και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (opex) που θα παρασχεθούν για διάρκεια περίπου τεσσάρων ετών. Συγκεκριμένα, το έργο έχει χωριστεί σε πέντε υποέργα, εκ των οποίων τα τρία πρώτα, συνολικού ύψους 213 εκατ. ευρώ, στοχεύουν στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε περίπου 34.000 φορείς του δημόσιου τομέα (υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), οι οποίοι θα διασυνδεθούν τόσο εσωτερικά όσο και μεταξύ τους, για την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας, Ιnternet κ.λπ. Τα δύο τελευταία υποέργα, συνολικού ύψους 494 εκατ. ευρώ, αφορούν την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στους προαναφερόμενους φορείς, για 48 μήνες (τέσσερα έτη).

Τα μεγέθη μοιάζουν τεράστια, αλλά δεν είναι. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι ετήσιες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου για τηλεπικοινωνίες ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, το «Σύζευξις ΙΙ», όχι μόνον δεν κοστίζει ακριβά, αλλά αναμένεται να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Το «Σύζευξις ΙΙ» άρχισε να σχεδιάζεται πριν από 8 χρόνια, το 2010, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια «πάγωσε» για αρκετούς μήνες το 2012 από τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. και τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά, ο τελευταίος και η κυβέρνηση Σαμαρά πείσθηκαν για την υλοποίηση του έργου-μαμούθ και τελικά οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί των επιμέρους υποέργων του διενεργήθηκαν το καλοκαίρι του 2014. Στους βασικούς ενδιαφερομένους είναι οι εταιρείες ΟΤΕ, Cyta (σήμερα Vodafone), Wind, Forthnet από την πλευρά του τηλεπικοινωνιακού τομέα και οι εταιρείες Space Hellas, Unisystems, Lamda Helix, Intrasoft κ.ά. από τον τομέα της πληροφορικής. Ο ΟΤΕ είναι από τους βασικούς ενδιαφερομένους, καθώς, για ιστορικούς λόγους, ο δημόσιος τομέας αποτελεί δικό του πελάτη, σε ποσοστό πάνω από 90%. Ωστόσο το «Σύζευξις ΙΙ» δίνει την ευκαιρία και στους άλλους παρόχους να καταστούν πελάτες του Δημοσίου.

Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έβαλε εκ νέου το έργο σε «βαθιά κατάψυξη». Επί τρία χρόνια, η διακομματική επιτροπή συνεδρίασε πολύ λίγες φορές. Καθώς μάλιστα οι κυβερνητικές προτεραιότητες ήταν άλλες, με την ίδρυση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και τις ανακατατάξεις στις αρμοδιότητες, το έργο όχι μόνον δεν προχώρησε, αλλά απεντάχθηκε από το (προηγούμενο) ΕΣΠΑ, χωρίς να γίνει νέα προσπάθεια ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ.

Μετά τρία έτη καθυστερήσεων, η διακομματική επιτροπή του έργου συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα κι έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Πρόκειται για τα τρία από τα πέντε υποέργα τα οποία αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών και τα οποία, περιλαμβάνοντας επιλέξιμες δαπάνες, αναμένεται ότι θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηδη έχει ετοιμαστεί ο νέος φάκελος μεγάλου έργου, προκειμένου να υποβληθεί μέσα στον Aύγουστο για έγκριση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διεκδικητές των έργων συνολικού προϋπολογισμού 711 εκατ.

Οι επιστολές που απέστειλε προχθές η KτΠ Α.Ε. στους ενδιαφερομένους για τα υποέργα του «Σύζευξις», με τις οποίες ζητεί την επικαιροποίηση των δικαιολογητικών συμμετοχής στον διαγωνισμό, ουσιαστικά επανεκκινούν το έργο από το σημείο όπου είχε βρεθεί τον χειμώνα του 2014.

Συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί των πέντε υποέργων, συνολικού προϋπολογισμού 711 εκατ. ευρώ, είχαν ολοκληρωθεί και οι επιτροπές αξιολόγησης είχαν προκρίνει όσους θα προχωρούσαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού.

Το υποέργο 1, που αφορά τη δημιουργία των υποδομών καλωδιώσεων, ασφάλειας κ.λπ., συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης για διεύρυνση του αντικειμένου του έργου κατά 25%, διεκδικούν ο ΟΤΕ και η κυπριακή εταιρεία Logicom. Το έργο διεκδικούσαν τέσσερις εταιρείες/ενώσεις εταιρειών, αλλά η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών του διαγωνισμού απέρριψε τις προσφορές των δύο υποψηφίων (ΖΤΕ/Forthnet/Onex και Globo Technologies).

Το υποέργο 2 αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες ISP και υποστήριξης του έργου (Service Level Agreement). O προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης κατά 30% του φυσικού αντικειμένου του έργου. Διεκδικητής εδώ είναι μόνον η ένωση εταιρειών ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems και Intrasoft International, καθώς η προσφορά του δεύτερου ενδιαφερομένου απορρίφθηκε κατά την τεχνική αξιολόγηση.

Τέλος, για το υποέργο 3 που αφορά τη δημιουργία της κεντρικής υποδομής διασύνδεσης δικτύου (SIX), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 16 εκατ. ευρώ, το έργο διεκδικούν οι εταιρείες ΤΙ Sparkle Greece (πρώην Meditteranean Nautilus) και η ένωση εταιρειών Lamda Hellix, Space Hellas και Unisystems.

Tα τρία προαναφερόμενα υποέργα του «Σύζευξις ΙΙ» αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, καθώς περιλαμβάνουν επιλέξιμες δαπάνες για χρηματοδότηση από τα αναπτυξιακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντίθετα, τα δύο τελευταία υποέργα, που αφορούν παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν περιλαμβάνουν επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες και θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για κάθε είδους δημόσια δαπάνη σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Πάντως, αυτά τα δύο υποέργα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, είχαν διεκδικήσει ο ΟΤΕ, η Cyta Hellas, η Wind και η Forthnet. Oι ίδιοι παραμένουν στο παιχνίδι και αναμένεται να διεκδικήσουν την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, όμως, είναι να προχωρήσουν τα τρία πρώτα υποέργα που αφορούν την ανάπτυξη των δικτυακών και υπολογιστικών υποδομών του έργου «Σύζευξις ΙΙ».

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]