Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μόνο για το 2016 εξαιρούνται τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ

28.07.2016

Μόνο για φέτος θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 και μετά, τα αγροτεμάχια θα πρέπει να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο. Πάντως, αν διαπιστωθεί ότι από την εξαίρεση των αγροτεμαχίων δεν επηρεάζεται αρνητικά το ποσό είσπραξης του φόρου, τότε είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί η εξαίρεση και κατά τα επόμενα έτη.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε ότι τα έσοδα από την ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα ήταν φέτος στα 230 εκατ. ευρώ και θα αποτελούσε επιπρόσθετο έσοδο από τον στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο. Οπότε και αποφασίστηκε να μην επιβληθεί.

Πέραν αυτής της τροπολογίας, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (αντί για τέσσερις). Η πρώτη δόση θα είναι τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017 (αντί του Δεκεμβρίου 2016).

Παράλληλα, αποσύρθηκε και η διάταξη που προέβλεπε «κόφτη» στις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ύπαρξης τόκων καταθέσεων άνω των 300 ευρώ.

Επίσης, με άλλες διατάξεις, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί:

• Την απαλλαγή των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

• Την προαιρετική, από υποχρεωτική που ισχύει σήμερα, έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις ανώνυμες εταιρείες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται σε περίπτωση μη έκδοσής του.

• Τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ περίπου 20.000 φορολογικών υποθέσεων.

• Την παράταση ορισμένων ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που φέρνουν στη χώρα μας οι μετοικούντες. Επίσης, μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης για τα τρίκυκλα αυτοκίνητα και τα τρίκυκλα φορτηγά και προσδιορίζεται με περισσότερη σαφήνεια η έννοια των υβριδικών αυτοκινήτων, για τα οποία προβλέπεται πλέον μερική και όχι ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]