Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με 13 ευρώ τον μήνα για δύο χρόνια επιδοτείται το γρήγορο Internet

02.06.2018

Ξεκινάει επισήμως η δράση Superfast Broadband (SFBB), που στόχο έχει να επιδοτήσει τη χρήση ευρυζωνικών γραμμών, υπερυψηλών ταχυτήτων, βασισμένων αποκλειστικά σε οπτικές ίνες. Την περασμένη Τρίτη, υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης με 50 εκατ. ευρώ για νέες συνδέσεις. Κάθε ενδιαφερόμενος που θα ενταχθεί στη δράση θα επιδοτηθεί με 360 ευρώ, προκειμένου να ενεργοποιήσει μια σύνδεση τεχνολογίας FTTH ή FTTB. Η επιδότηση δίδεται ανεξαρτήτως του παρόχου ή εισοδηματικών κριτηρίων σε φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι η διαθεσιμότητα δικτύου οπτικής ίνας στην εγκατάστασή του. H δράση θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα και στόχος είναι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο περίπου 140.000 νοικοκυριά να ενεργοποιήσουν μια τηλεπικοινωνιακή σύνδεση βασισμένη σε οπτική ίνα που φτάνει μέχρι το κτίριο (FTTB) ή ακόμη και μέχρι το διαμέρισμα του κτιρίου (FTTH). H σύνδεση αυτή, όπως αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση, θα προσφέρει ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία θα μπορεί άμεσα να αναβαθμιστεί στο 1 Gbps.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση κάθε σύνδεσης FTTB/FTTH με 13 ευρώ τον μήνα και για διάστημα 24 μηνών. Παράλληλα, το κουπόνι που θα δοθεί σε κάθε δικαιούχο θα περιλάβει ποσό 48 ευρώ για την απόκτηση του τερματικού εξοπλισμού (router) της σύνδεσης. Με βάση την αξία του κουπονιού, εφόσον η ζήτηση καλύψει το σύνολο του ποσού της δράσης (50 εκατ. ευρώ), η δράση θα καλύψει 138.000 συνδέσεις. Επίσης, εφόσον η ζήτηση το επιτρέψει, η ίδια δράση θα επαναληφθεί τα επόμενα τέσσερα έτη και θα ανέλθει συνολικά στα 250 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επιτυχία της δράσης, καθώς η διαθεσιμότητα δικτύων FTTB/FTTH είναι πενιχρή, ενώ δεν έχουν λυθεί ζητήματα δημιουργίας των εσωτερικών καλωδιώσεων οπτικών ινών στα κτίρια. Επίσης, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν χαμηλή την επιδότηση ανά κουπόνι και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιλέξει την παροχή υψηλότερης επιδότησης και ενδεχομένως σε λιγότερους δικαιούχους.

Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι το σχέδιο θα βρει ισχυρή ανταπόκριση και ότι θα επιτρέψει να «ξεκολλήσει» η χώρα από τον δείκτη μηδενικής διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων βασισμένων σε οπτικές ίνες. Η υπουργική απόφαση υπογράφεται από τον υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ και θα έχει διάρκεια έως 31 Μαρτίου 2019.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]