Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κατά 2,2% υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών το τρίτο τρίμηνο

07.12.2016


Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές υποχωρούσαν με σαφώς ταχύτερο ρυθμό, της τάξεως του 4,5%.

Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο η πορεία μείωσης των τιμών των κατοικιών στην Αττική, καθώς η πτώση περιορίστηκε σε 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, τα νεόδμητα ακίνητα κατέγραψαν ετήσια πτώση της τάξεως του 2,1%, ενώ οι τιμές των παλιότερων διαμερισμάτων (ηλικίας 15 ετών ετών και άνω) σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 2,3%. Η εταιρεία λαμβάνει υπόψη τις πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές του λεκανοπεδίου (Αμπελόκηποι, Χολαργός, Περιστέρι, Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι) και εφαρμόζει συντελεστή μείωσης 20% σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, η οποία είχε πραγματοποιηθεί κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές υποχωρούσαν με σαφώς ταχύτερο ρυθμό της τάξεως του 4,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αξίες των παλιότερων ακινήτων κατέγραφαν πτώση κατά 6% και οι αντίστοιχες των νεόδμητων διαμερισμάτων είχαν μειωθεί κατά 3,2%. Βάσει των σχετικών στοιχείων του φετινού τρίτου τριμήνου, προκύπτει ότι την καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα νεόδμητα ακίνητα του Αμαρουσίου, όπου η πτώση δεν ξεπερνά το 1,3%, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στα παλιότερα ακίνητα του Περιστερίου με πτώση 3,55% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Οπως τονίζει ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ιδιοκτήτης της Geoaxis και μηχανικός-ορκωτός εκτιμητής RICS, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να υποχωρούν και στο άμεσο μέλλον, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν βελτιωθεί σημαντικά. Στα νεόδμητα διαμερίσματα, οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό με 2.350 ευρώ/τ.μ. (από 2.420 ευρώ/τ.μ.), όπου η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε σε 2,3%, ενώ στο Παλαιό Φάληρο η πτώση διαμορφώθηκε 2,65% σε 1.970 ευρώ/τ.μ. από 2.025 ευρώ/τ.μ.

Στο Μαρούσι, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 1,3% σε 1.830 ευρώ/τ.μ., ενώ στους Αμπελόκηπους οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 1,55% σε 1.630 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο Περιστέρι οι τιμές των νέων σε ηλικία διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 2,6% σε 1.380 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.425 ευρώ/τ.μ. σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στα διαμερίσματα ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών, όπου εστιάζει η συντριπτική πλειονότητα των λιγοστών αγοραστών σήμερα, οι τιμές στον Χολαργό μειώθηκαν κατά 3,1% κατά το τρίτο τρίμηνο σε 1.275 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο Παλαιό Φάληρο, τα μεγαλύτερης ηλικίας διαμερίσματα κοστίζουν 1.090 ευρώ/τ.μ. με ετήσια πτώση της τάξεως του 1,25%, ενώ στο Μαρούσι οι αξίες υποχώρησαν κατά μόλις 1% σε 1.055 ευρώ/τ.μ. από 1.070 ευρώ/τ.μ.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]