Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιφυλάξεις των δανειστών για τον κατώτατο μισθό

30.10.2018


Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών, δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική».

Κομβικό παραμένει για την κυβέρνηση αλλά και για τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, από τον Ιανουάριο του 2019. Και οι δύο βασικές προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, οι μισθοί και οι συντάξεις, περνούν από τους χειρισμούς και την τεκμηρίωση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που κινείται με πολύ προσεχτικά βήματα, προκειμένου να μη προκληθούν νέες αντιδράσεις. Κι αυτό, γιατί ενώ η διαπραγμάτευση για το θέμα των συντάξεων και δη της μη εφαρμογής των περικοπών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως θέτουν εκ νέου θέμα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ενώ για τις συντάξεις δήλωσε πως «η περικοπή δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, ούτε επηρεάζει διαρθρωτικά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα», για την αύξηση του κατώτατου μισθού εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών, δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική».

Τα σήματα που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως μέσω των μαζικών επεκτάσεων κλαδικών συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας, προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών. Είναι ενδεικτικό ότι, και εξαιτίας της άρνησης ή αδυναμίας των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων να υποβάλουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) τις λίστες με τα μέλη τους, μετά τις 7 κλαδικές συμβάσεις, που με απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου κηρύχθηκαν ως υποχρεωτικές για το σύνολο των κλάδων που αφορούσαν, πλέον η διαδικασία έχει «παγώσει». Με σταθερούς ρυθμούς αλλά χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες φαίνεται πως προχωρεί και η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πλέον, αναμένεται η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που θα αποτυπώνει την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, αλλά και το αν ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίων θα επηρεάσει ή όχι την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αντίστοιχα στοιχεία έχουν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΙΟΒΕ. Εκθέσεις αναμένονται και από τα ερευνητικά ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝ.ΕΜΥ ΕΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, τον ΟΜΕΔ αλλά και τον ΟΑΕΔ. Οι κοινωνικοί εταίροι, που την εβδομάδα που πέρασε συναντήθηκαν προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν με κοινή γραμμή στην κυβέρνηση, αναμένεται να ανοίξουν τελικά τα χαρτιά τους, εντός του Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διακρίσεις στον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα είναι κοινός για όλους τους εργαζομένους. Και αυτή η δέσμευση προκαλεί αντιδράσεις στο εξωτερικό. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να ανακοπεί, στόχος των αντιδράσεων από το εξωτερικό είναι να περιοριστεί πέριξ του 3% με 4%, προκειμένου να μην επιβαρύνει υπέρμετρα συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν στην κατάρτιση σχεδίου νόμου, που θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, όπως αυτή έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αν και το συγκεκριμένο μέτρο συγκαταλέγεται στη δέσμη αυτών που παρουσιάζονται ως μέτρα – αντίμετρα και εκ των πραγμάτων περιλαμβάνεται στην κεντρική διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, φαίνεται πως η απόφαση έχει ληφθεί. Το κόστος, όπως αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν, εκτιμάται σε 177 εκατ. ευρώ, και η διάταξη μαζί με άλλες 22 ασφαλιστικές διατάξεις (περισσότερο διοικητικού χαρακτήρα) αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Στο σχετικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρχουν, βέβαια, ούτε οι διατάξεις για τις φοροελαφρύνσεις ούτε πολύ περισσότερο αυτή με την οποία θα καταργείται ή θα περιορίζεται ή θα «παγώνει» η μείωση των συντάξεων…

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]