Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αύξηση 1,3 δισ. ευρώ στα τουριστικά έσοδα το 2017 αναμένει ο ΣΕΤΕ

01.03.2017


Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση της τουριστικής ζήτησης από τη Ρωσία, ενώ ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία, που αποτελούν βασικές αγορές για τη χώρα.

Αύξηση κατά 9% ενδέχεται να παρουσιάσουν φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό, βοηθώντας την Ελλάδα να επιστρέψει στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι πολιτικά ζητήματα θα μπορούσαν να ρίξουν τη σκιά τους στις προβλέψεις αυτές. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι τα στοιχεία μπορεί να επηρεαστούν αν δεν κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 14,5 δισ. ευρώ έπειτα από πτώση 6,4% στα 13,2 δισ. ευρώ το 2016. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι διεθνείς αφίξεις ενδέχεται να φθάσουν φέτος σε 27 εκατ. από 25 εκατ. που ήταν το 2016. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση της τουριστικής ζήτησης από τη Ρωσία, ενώ ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία, που αποτελούν βασικές αγορές για τη χώρα.

Ο κ. Ανδρεάδης απέδωσε τις εκτιμήσεις του για επιπλέον 2 εκατ. τουρίστες το 2017 στο ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν έχουν ανακάμψει, ενώ η Ισπανία αύξησε τις τιμές. Από την άλλη τόνισε ότι αναμένεται πτώση στις αφίξεις κρουαζιέρας –από τα 2,5 εκατ. που ήταν πέρυσι– λόγω της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή και ειδικά στην Τουρκία.

Ο ΣΕΤΕ προγραμματίζει να δημοσιοποιήσει τις αναλυτικές προβλέψεις του για τη φετινή σεζόν την επόμενη εβδομάδα από τη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ, η οποία πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Για την περυσινή σεζόν ανέφερε ότι τα προβλήματα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης προκάλεσαν ανάσχεση των κρατήσεων για την Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκαστούν να μειώσουν σημαντικά τις τιμές, μία εξέλιξη που οδήγησε στη μείωση των εσόδων παρά την «κορύφωση» των αφίξεων.

Πάντως, παρά τις θετικές εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς τον πρώτο μήνα του έτους οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 6,9% ή κατά 18.000 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016. Από την άλλη, οι οδικές αφίξεις για τον Ιανουάριο κατέγραψαν μείωση κατά 10,8% ή κατά 64.000.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ αναφέρεται και στον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του ΟΟΣΑ, ο οποίος μετράει το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών κάθε χώρας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, δεδομένου ότι οι διακοπές είναι άμεσα συνυφασμένες με την καταναλωτική εμπιστοσύνη ο εν λόγω δείκτης είναι μία πολύ καλή ένδειξη για την προβλεπόμενη ζήτηση από την κάθε αγορά. Οι υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές δείχνουν μεγαλύτερα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης και άρα αυξημένη ή μειωμένη διάθεση για διακοπές. Τον Ιανουάριο του 2017 τον υψηλότερο δείκτη κατέχει η Σλοβακία με 102,8. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ κυμαίνεται στο 101,2 παρουσιάζοντας αύξηση 0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. Οι Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Τουρκίας (96) και της Ελλάδας (96,8) είναι οι χαμηλότεροι από τις χώρες που αναλύονται και οι μοναδικοί κάτω από το 100. Η Τουρκία παρουσίασε μείωση κατά 2,3% και η Ελλάδα κατά 0,3%.

Στο μεταξύ, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνάντησε χθες ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι, που επισκέπτεται τη χώρα μας και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός σε σχέση με τη φετινή σεζόν επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «εργαζόμαστε προκειμένου το 2017 να είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό».

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]