Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% για το 2017 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% για το 2017 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 από 0,6% φέτος, προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋοπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα και, σύμφωνα με το οποίο, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει μικρή υπέρβαση και για τα δύο χρόνια σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει υφεση 0,3% φέτος και 2,7% ανάπτυξη το 2017, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί στο 23,5% φέτος και στο 22,4% το 2017.

Για το 2017 το προσχέδιο εκτιμά ότι θα καταβληθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι σε σχέση με φετος, ενώ οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται  ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί ως απόλυτο νούμερο αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ειδικότερα το δημόσιο χρέος θα φτάσει στα 318,6 δισ. ευρω το 2017 από 315,1 δισ. που αναμένεται να κλείσει φέτος ενώ ως ποσοστό θα υποχωρήσει στο 174,8% από 178,9%.

Σε ότι αφορά την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, στο προσχέδιο υπάρχει μια γενική αναφορά για «το συντομότερο δυνατό» .

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν οτί πέρα από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:


  • Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

  •  Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

  • Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

  • Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια

σχόλια