Με αλλαγές ψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Με αλλαγές ψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για τα εργασιακά


Οι «εμβληματικές» διατάξεις του νομοθετήματος που προστατεύουν τους εργαζομένους είναι εδώ, υποστήριξε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Με αποσύρσεις άρθρων και διορθώσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις ψηφίστηκε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για επιβεβλημένες, από τους δανειστές, αλλαγές, οι οποίες μάλιστα ανατρέπουν την ουσία του νόμου.

Οι «εμβληματικές» διατάξεις του νομοθετήματος που προστατεύουν τους εργαζομένους είναι εδώ, υποστήριξε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, όμως επικοινωνιακά οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής άφησαν περιθώρια στην αντιπολίτευση για έντονη κριτική ως προς τον ρόλο των δανειστών στην απόσυρση ρυθμίσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός απέσυρε ακόμη και την τροπολογία που κατέθεσε η ίδια το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, σχετικά με τη στοιχειοθέτηση δόλου του εργοδότη σε περίπτωση  εργατικού ατυχήματος.

Επίσης, αποσύρθηκε το άρθρο  45, το οποίο ξεκαθάριζε ότι τυχόν ουσιαστικές μεταβολές στη σύμβαση ενός εργαζομένου θα είναι άκυρες αν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με τον εργοδότη, βάσει κοινοτικής οδηγίας που κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 2006.  

Αλλαγές υπήρξαν και στη διάταξη που προέβλεπε τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση του Δημοσίου σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι παραβαίνει την εργατική νομοθεσία και πλέον η διαδικασία εντάσσεται στον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων. Ως προς τη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, η τροποποίηση αφορά την υποχρέωση του εργαζομένου να αποστείλει αρχικά εξώδικο στον εργοδότη του. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στον εργοδότη περιθώριο 15 ημερών ώστε να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά. Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι δεν ισχύει η έκδοση διαταγής πληρωμής για τις ανώνυμες εταιρείες.

Ως προς τη δυνατότητα ολιγοήμερου λουκέτου σε επιχειρήσεις που συστηματικά παρανομούν, προβλέπεται πλέον ότι, στην περίπτωση που πρόκειται για αλυσίδα επιχείρησης, το κλείσιμο πραγματοποιείται μόνο στο υποκατάστημα  που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι οι προβλεπόμενες κάθε φορά παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου να επιβληθεί η ποινή του κλεισίματος, πρέπει να έχουν διαπιστωθεί σε διαφορετικούς ελέγχους.

Τέλος, ο χρόνος για την υποχρέωση ηλεκτρονικής ειδοποίησης σε περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου, από 2 αυξάνεται σε 4 ημέρες.  

Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και τη Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα. Βέβαια, επί των άρθρων, η αντιπολίτευση ψήφισε σειρά διατάξεων που αφορούν θέματα προστατευτικά προς τους εργαζομένους αλλά και τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια

σχόλια