Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% «βλέπει» για το 2017 η Εθνική Τράπεζα

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% «βλέπει» για το 2017 η Εθνική Τράπεζα

Στο 1,6% εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017, σε συνέχεια της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη Παρασκευή, της εκτίμησης ότι το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,8%.

Ειδικότερα, το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, σε δημοσίευμά του χθες (Greece Macro Flash), εκτιμά ότι –με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου– το γ΄ τρίμηνο το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7%, ενώ κατά το δ΄ τρίμηνο ο ρυθμός θα φτάσει το 3%. Ετσι, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να φτάσει το 1,6% το 2017, από μηδενικός το 2016, και η χώρα «να μπει στο 2018 με την οικονομική δραστηριότητα σε υψηλές ταχύτητες».

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομολόγων της Εθνικής, η προβλεπόμενη αυτή επιτάχυνση των επόμενων μηνών βασίζεται στην αξιοσημείωτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI (υπευθύνων προμηθειών μεταποίησης) σε υψηλά 30 μηνών και 9 ετών αντίστοιχα τον Αύγουστο, καθώς και στα στοιχεία για τις αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούλιο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,7% στα μεγάλα αεροδρόμια. Με συντηρητικές εκτιμήσεις, σημειώνεται, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 9% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, στο τέλος του χρόνου θετική επίδραση θα ασκήσουν, όπως εκτιμάται, οι δημόσιες επενδύσεις, καθώς το πρόγραμμα είναι οπισθοβαρές. Ακόμη, σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Εθνικής, θα αντισταθμίσουν την αύξηση των πληρωμών φόρων κατά 1% του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016.

Σχολιάζοντας ειδικά το αποτέλεσμα του β΄ εξαμήνου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το θετικό στοιχείο ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικά οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,5%, λόγω τουρισμού και ναυτιλίας. Αντίθετα, απογοητευτική υπήρξε η υποχώρηση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου κατά 4,6%, η οποία οφείλεται κυρίως στις δημόσιες επενδύσεις και στη ναυτιλία.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια

σχόλια