Αλμωπία: Νεκρός 28χρονος από αναθυμιάσεις μούστου

Αλμωπία: Νεκρός 28χρονος από αναθυμιάσεις μούστου

Τη ζωή του έχασε σήμερα Πέμπτη (13/9) και περίπου στις 11.10 ώρα στην Πιπεριά Αλμωπίας ένας 28χρονος κατά τη διάρκεια εργασιών ανάδευσης μούστου στο οινοποιείο ιδιοκτησίας του.

Ο 28χρονος έχασε τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, όπου και κατέληξε.

Λόγω πολλών παρόμοιων τραγικών φαινομένων κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καλό είναι να γνωρίζουμε τους κινδύνους από τις αναθυμιάσεις κατά τη ζύμωση του μούστου

Η διατήρηση μιας μικρής φλόγας από έναν απλό αναπτήρα ή ένα κερί αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη για την καταλληλότητα του χώρου όπου πραγματοποιείται αλκοολική ζύμωση, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Άγγελος Ρούβαλης, με αφορμή τα δυστυχήματα που συχνά σημειώνονται κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και παράγωγης του οίνου.

«Οι αναθυμιάσεις είναι ένα σοβαρό και παλαιό πρόβλημα. Έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, διαχρονικά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Γαλλία και παντού» σημειώνει ο κ. Ρούβαλης. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στην αλκοολική ζύμωση, η οποία είναι μια φυσική ζύμωση από μικροοργανισμούς που μετατρέπουν τον μούστο σε κρασί.

«Οι ζυμομύκητες τρώνε το σάκχαρο του σταφυλιού και μας δίνουν οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα. Δεν παράγεται τίποτα άλλο, όλα τα υπόλοιπα είναι τα θετικά στοιχεία του κρασιού, οι βιταμίνες του σταφυλιού, τα ιχνοστοιχεία, οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τις ξέρουμε στον φρουτοχυμό και στο κρασί. Η μόνη αλλαγή είναι η μετατροπή του σακχάρου σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Το τελευταίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα αλλά παραμένει χαμηλά διότι είναι βαρύτερο από τον αέρα. Εάν λοιπόν έχει κάποιος ένα βαρελάκι σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο υπόγειο και γίνεται ζύμωση, όπου καίγεται το οξυγόνο, τότε ο χώρος γεμίζει από το αέριο αυτό, το οποίο λόγο της έλλειψης οσμής δεν γίνεται αντιληπτό. Συνέπεια είναι, η ατονία, η ζάλη και στη συνέχεια η λιποθυμία. Επομένως όπου υπάρχει αλκοολική ζύμωση είτε σε βαρέλι, είτε σε δεξαμενή είτε σε χώρο υπόγειο που δεν αερίζεται στη διάρκεια του τρύγου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εάν θέλει κάποιος να μπει σε μια δεξαμενή όπου πραγματοποιείται ζύμωση το πιο απλό που οφείλει να κάνει είναι να ανάψει έναν αναπτήρα, ένα σπίρτο ή ένα κερί και να παρακολουθήσει την φλόγα και την διάρκεια της. Η καύση της προϋποθέτει την ύπαρξη οξυγόνου άρα και την ασφάλεια της πρόσβασης…» επισημαίνει.

iefimerida.gr

Σχόλια

σχόλια